Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

Σωτήρης Τσιόδρας, Αρχική σελίδα, Ειδήσεις, Υγεία,

Την καλύτερη απάντηση σε συνωμοσιολόγους και λοιπούς «ηγέτες» που μιλούσαν για ανοσία αγέλης και… επιστροφή στην πραγματικότητα την περίοδο του Πάσχα, έδωσε κατά τη σημερινή επίσημη ενημέρωση για τον κοροναϊό ο λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας.
Ο κ. Τσιόδρας έκανε ειδική αναφορά στα «εφιαλτικά» σενάρια που έχουν επεξεργαστεί διάφορα ινστιτούτα ανά τον πλανήτη για τη διασπορά του φονικού ιού, εάν δεν είχαν ληφθεί μέτρα περιορισμού από τις χώρες.
Κατά τον κ. Τσιόδρα, τα σενάρια αυτά προβλέπουν έως και 40 εκατ. νεκρούς αν δεν είχαν ληφθεί μέτρα σαν και αυτά που ελήφθησαν από τη χώρα μας.



«Ακόμα και με ημίμετρα, περιορίζοντας δηλαδή τις μετακινήσεις κατά 40%, θα είχαν σωθεί περισσότερα από 8 εκατομμύρια ζωές διεθνώς» υπογράμμισε.
«Ακόμα και το Ηνωμένο Βασίλειο αναγκάστηκε να πάρει μέτρα»
Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε πως πλέον όλες οι χώρες υιοθετούν τα αυστηρά μέτρα αυτοπεριορισμού, ακόμη και το Ηνωμένο Βασίλειο, που ας σημειωθεί ότι είχε χαράξει διαφορετική πολιτική για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού όταν είχαν εμφανισθεί τα πρώτα κρούσματα στη χώρα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και κάτι άλλο που είπε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και έχει να κάνει με την Κίνα, η οποία έκλεισε σήμερα τα σύνορά της, φοβούμενη επανεισαγωγή της επιδημίας.
Η επίμαχη έρευνα
Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στην εκτίμηση – έκθεση που εκπόνησε το Imperial College του Λονδίνου.
Σύμφωνα με αυτή, αν υποτεθεί ότι δεν θα εφαρμοζόταν κανένα απολύτως μέτρο σε όλον τον κόσμο, οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι νεκροί θα έφταναν τα 40,6 εκατομμύρια.
Συγκεκριμένα, ο ιός θα πρόσβαλε 7 δισεκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού του πλανήτη (7,6 δισ.).
Λαμβάνοντας στη συνέχεια υπόψη τους διάφορες μεταβλητές ανά περιοχή (γήρανση του πληθυσμού, εισόδημα, πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) προσομοίωσαν την αναμενόμενη μείωση του ποσοστού θνησιμότητας αναλόγως με την ταχύτητα λήψης μέτρων, όπως τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων, την απομόνωση των θετικών κρουσμάτων και την εφαρμογή της «κοινωνικής αποστασιοποίησης».
Εφόσον ληφθούν μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας αρκετά νωρίς, η θνησιμότητα πέφτει στο 0,2 ανά 100.000 ανθρώπους την εβδομάδα. Με βάση το μοντέλο αυτό επομένως, ο αριθμός των θανάτων παγκοσμίως θα μπορούσε να φτάσει το 1,85 εκατομμύριο και τα κρούσματα τα 470 εκατομμύρια.
Αν τα μέτρα ληφθούν με καθυστέρηση και το ποσοστό θνησιμότητας φτάσει το 1,6 ανά 100.000 την εβδομάδα, τότε τα κρούσματα αυξάνονται στα 2,4 δισεκατομμύρια και οι νεκροί στα 10,45 εκατομμύρια.
Οι ερευνητές τονίζουν πάντως ότι η μελέτη τους δεν δίνει σαφείς απαντήσεις για την πιθανή εξέλιξη της επιδημίας και τις επιπτώσεις που θα έχουν τα μέτρα αναχαίτισης της εξάπλωσή της. Σε κάθε περίπτωση «την παρούσα στιγμή δεν είναι δυνατόν να προβλέψουμε με βεβαιότητα τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων για μια συγκεκριμένη χώρα, ούτε την ακριβή θνησιμότητα», υπογράμμισαν.
Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου