Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Σύλλογος Κινητικά Αναπήρων Σερρών: Μέτρα προστασίας για τους Ανθρώπους με Αναπηρία (ΑμεΑ), λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού

Τις τελευταίες ημέρες οι ΑμεΑ (στην πλειοψηφία τους ευπαθείς ομάδες), έχουν αυτοπεριοριστεί στα σπίτια τους, προκειμένου να προστατευθούν από τον υιό και να συμβάλλουν στον περιορισμό της διάδοσης του.

Καλούμε τους συναδέλφους μας να επιδείξουν κουράγιο και υπομονή, και να συνεχίσουν τις πρακτικές αυτοπεριορισμού. Όσες οικογένειες αντιμετωπίζουν έκτακτα ζητήματα μπορούν να επικοινωνούν με το Σύλλογο μας (τηλ:6946434783), ενώ δεν πρέπει να διστάζουν να απευθύνονται και στους Δήμους (Για την πόλη των Σερρών υπάρχει ομάδα εθελοντών που λειτουργεί υπό την ομπρέλα του Δήμου και το τηλέφωνο είναι 2321027300, Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-13:00 και 17:00-20:00). Ταυτόχρονα θέλουμε να εκφράσουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ και την απόλυτη αλληλεγγύη μας σε όλο το υγειονομικό προσωπικό που αυτές τις μέρες δίνει τη μάχη ενάντια στον υιό. 

Ωστόσο επισημαίνουμε το αυτονόητο, το οποίο διατυμπανίζουν όλοι οι ειδικοί και οι επιστήμονες, ότι δίχως την άμεση υλοποίηση μέτρων για την αναβάθμιση της λειτουργίας του δημόσιου συστήματος υγείας, τα μέτρα αυτοπεριορισμού δεν αρκούν για να μας προστατέψουν από τα χειρότερα. Σε αυτά τα πλαίσια η κυβέρνηση πρέπει ΑΜΕΣΑ να ικανοποιήσει τα αιτήματα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), όπως προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα Δημόσια Νοσοκομεία και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, λειτουργεία όλων των κρεβατιών ΜΕΘ, εφοδιασμός του αναγκαίου εξοπλισμού μέσων ατομικής προστασίας, κ.α, αλλά και συγκεκριμένα τα αιτήματα της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ν. Σερρών (ΕΝΙΝΣ), τα οποία αφορούν τις δομές υγείας στην Π.Ε. Σερρών. Έστω και την ύστατη στιγμή, η κυβέρνηση οφείλει να εγκαταλείψει την πολιτική που αντιμετωπίζει την υγεία ως υψηλού κόστους εμπόρευμα και η οποία αποδυναμώνει σημαντικά το δημόσιο σύστημα υγείας. Με δεδομένη την κρισιμότητα της κατάστασης, χρειάζεται άμεσα να υιοθετηθούν πολιτικές που θα αντιλαμβάνονται την υγεία ως κοινωνικό αγαθό, το οποίο προορίζεται να ικανοποιεί τις ανάγκες όλων των ανθρώπων, με βάση την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Παράλληλα τονίζουμε την ανάγκη ΑΜΕΣΗΣ λήψης συγκεκριμένων μέτρων για την προστασία των ΑμεΑ εκ μέρους της πολιτείας, προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις του υιού στην κοινότητα. Επαναλαμβάνουμε ότι τα μέτρα αυτοπεριορισμού από μόνα τους δεν επαρκούν! Είναι ανάγκη ΑΜΕΣΑ να προχωρήσει:
1.    Η καταγραφή από τους Δήμους όλης της Π.Ε. Σερρών όλων των οικογενειών ΑμεΑ. Οι Δήμοι και ο ΟΠΕΚΑ διαθέτουν στοιχεία από την παροχή των Αναπηρικών επιδομάτων. 
2.    Οι υπηρεσίες του Δήμου πρέπει να διασφαλίσουν οι ίδιες την τακτική επικοινωνία τους με τις οικογένειες των ΑμεΑ, προκειμένου να παρακολουθείται η κατάσταση τους και να εντοπίζονται ζητήματα που χρίζουν αντιμετώπισης. 
3.    Επέκταση της ειδικής άδειας σε όλες τους εργαζομένους α) που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες β) που έχουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Επιμήκυνση του χρόνου διάρκειας της για όσο διαρκή η πανδημία.   
4.    Με ευθύνη του κράτους δωρεάν παροχή σε όλες τους ΑμεΑ και στις οικογένειες τους του απαραίτητου εξοπλισμού προστασίας από τον υιό (αντισηπτικά, μάσκες, γάντια κ.α)
5.    Το κράτος να εγγυηθεί τη διενέργεια τεστ για τον εντοπισμό κρουσμάτων του υιού, μόλις κάποιος ΑμεΑ εμφανίσει συμπτώματα
6.    Η πολιτεία να εξασφαλίσει την άμεση μεταφορά στα νοσοκομεία όσων συναδέλφων νοσήσουν από τον υιό. Αντίστοιχα να φροντίσει για την αποτελεσματική κατ’ οίκων νοσηλεία όσων συναδέλφων νοσήσουν για τον οποιοδήποτε λόγο από οποιαδήποτε αιτία όσο διαρκή η πανδημία
7.    Μέτρα για την απρόσκοπτη πραγματοποίηση από τους ΑμεΑ, όλων των αναγκαίων δραστηριοτήτων για την αντιμετώπιση της σωματικής ή ψυχικής βλάβης τους (φυσικοθεραπείες, άλλου είδους θεραπείες, κ.α)     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου