Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020

Λευτέρης Αβραμάκης: «Ανυπαρξία έργου και εμπαιγμός της αυτοδιοίκησης η μετονομασία του Φιλόδημου σε Αντώνης Τρίτσης»


Δήλωση του Βουλευτή Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρη Αβραμάκη, αναφορικά με την παρουσίαση για 3η φορά μέσα σε έξι μήνες από την κυβέρνηση του Προγράμματος "Αντώνης Τρίτσης" το οποίο αποτελεί στην ουσία μετονομασία του Προγράμματος Φιλόδημος.
Η ανυπαρξία κυβερνητικού έργου, η έλλειψη σχεδίου για την αυτοδιοίκηση και κυρίως η εμμονή της κυβέρνησης να επαναφέρει κάθε πτυχή του πελατειακού κράτους, προσβάλλει πλέον κάθε Έλληνα πολίτη. Είναι η τρίτη φορά μέσα σε έξι μήνες που η κυβέρνηση ανακοινώνει με τυμπανοκρουσίες το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» χωρίς όμως να δίνει ακόμα απάντηση για ποιο λόγο σταμάτησαν εδώ και ένα χρόνο δεκάδες έργα που είχαν εγκριθεί και είχαν διασφαλισμένους πόρους από το Πρόγραμμα Φιλόδημος που δημιούργησε εκ του μηδενός η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προσφέροντας σε όλους τους Δήμους ένα αποτελεσματικό χρηματοδοτικό εργαλείο θεμελιωμένο σε κανόνες διαφάνειας και ισονομίας για όλους τους ΟΤΑ, ανεξαρτήτως των πολιτικών τοποθετήσεων των Δημάρχων. 

Δεν απαντάει επίσης η κυβέρνηση για ποιους λόγους χρειάστηκε να «αναβαπτίσει» το Πρόγραμμα Φιλόδημος, δεδομένου ότι το «νέο» Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, αξιοποιεί την ίδια χρηματοδοτική σύμβαση που διαπραγματεύτηκε και ενεργοποίησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να υλοποιηθούν εκατοντάδες μεγάλα και μικρά αναγκαία έργα σε όλους τους Δήμους της χώρας. 
Δεν διευκρινίζει σε τι συνίσταται η καινοτομία του «νέου» Προγράμματος Αντώνης Τρίτσης, δεδομένου ότι 502 ενταγμένα στον Φιλόδημο έργα ύψους 1,236 δις ευρώ και δεκάδες άλλα δημοπρατημένα έργα από τον Φιλόδημο κόστους εκατοντάδων εκατ. ευρώ μεταφέρονται στο «νέο» πρόγραμμα.
Είναι όμως το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης απλή μετονομασία του Προγράμματος Φιλόδημος. Η απάντηση είναι όχι. Διότι η μόνη «καινοτομία» που φέρνει η κυβέρνηση είναι η επιστροφή στις γνωστές συνταγές των πελατειακών σχέσεων και της χρεοκοπίας. Η ΝΔ ακυρώνει τα αντικειμενικά κριτήρια έγκρισης των χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων με διαφάνεια και δικαιοσύνη και υποχρεώνει τους Δημάρχους όλης της χώρας να υποστούν ένα σύστημα αξιολόγησης με κυρίαρχο το ρόλο του εκάστοτε Υπουργού Εσωτερικών. 
Σύμφωνα μάλιστα με σοβαρές καταγγελίες στα θεσμικά όργανα εκπροσώπησης των Δήμων (ΚΕΔΕ) που δεν διαψεύδει η κυβέρνησης, υπάρχουν εταιρείες που κυκλοφορούν στους Δήμους προς άγραν πελατείας, μιλώντας για προσκλήσεις που ακόμα δεν έχουν δημοσιευθεί. 
Αυτές οι διαδικασίες που προωθεί η κυβέρνηση αποτελούν εμπαιγμό για τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αποτελούν χονδροειδή προσπάθεια υφαρπαγής της εύνοιας της κοινής γνώμης μέσω της κατ’ επανάληψη παρουσίασης ανύπαρκτου έργου. Αποτελούν προσβολή στη μνήμη ενός από τους πιο προοδευτικούς πολιτικούς της Μεταπολίτευσης, του οποίου οι θητείες στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου συνδέθηκαν με ριζοσπαστικές παρεμβάσεις και προτάσεις που ακόμα και σήμερα δείχνουν το δρόμο για μια αποτελεσματική, δίκαιη και προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας συνολικά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου