Απάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στη Βουλή, σε επίκαιρη επερώτηση 53 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Ενίσχυση επιχειρήσεων. Αξιοποίηση νέων δυνατοτήτων»
Η πρωτολογία και η δευτερολογία στα ακόλουθα link:
Πρωτολογία του Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη για την ενίσχυση των επιχειρήσεων 22.06.20 https://youtu.be/E9ckVDzhxnA
Δευτερολογία του Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη για την ενίσχυση των επιχειρήσεων 22.06.20 https://youtu.be/JfWYS6CeJ1k
«Θα προσπαθήσω, αφού πω τις γενικές αρχές της πολιτικής μας, να απαντήσω σε ένα προς ένα στα ζητήματα τα οποία τέθηκαν επί του συγκεκριμένου και όχι γενικά και αφαιρετικά, για να κάνουμε ει δυνατόν μια συζήτηση της προκοπής.
Θα μου επιτρέψετε σε εισαγωγικά να πω ορισμένα πράγματα.
Πρώτα απ’ όλα, κυρία Τελιγιορίδου, δεν περίμενα ότι σήμερα θα υπήρχε Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που θα έλεγε στη Βουλή το όνομα Μιωνής. Δεν περίμενα.
Γι’ αυτό, όμως, αγαπητέ κύριε Παππά, επειδή πιστεύω -πάντα το πίστευα- ότι οι ερωτήσεις στη Βουλή έχουν πάντα το στοιχείο της επικαιρότητας, καθώς η Βουλή δεν μπορεί να είναι ξεκομμένη από την πραγματικότητα, θα κάνω σχόλιο στο πέρας της ομιλίας μου για να σας δώσω την ευκαιρία, αν θέλετε να πάρετε τον λόγο επί προσωπικού και να υπάρχει η κατάθεση γνώμης σας και στη Βουλή, αφού θέσω, όπως καταλαβαίνετε, εύλογα ερωτήματα. Άρα, να είστε έτοιμος γιατί με αυτό θα κλείσω, αφού μου έδωσε και την πάσα η κ. Τελιγιορίδου έχοντας μάλλον άγνοια κινδύνου.
Πάω λίγο τώρα επί των συγκεκριμένων εισαγωγικών.
Για να γίνει η συζήτηση καλόπιστα, κύριε Τσίπρα, πρέπει να σταματήσετε να έρθετε και να διαστρεβλώνετε αυτά που λέμε και ενώ είστε από έξω, να πήρε κάτι το αυτί σας και να λέτε άλλα πράγματα. Με τον κύριο συνάδελφο μιλάγαμε για τα επιτόκια δανεισμού των τραπεζών κατά τα προηγούμενα χρόνια και για το αν ήταν μεγαλύτερο το κέρδος τους όλα τα προηγούμενα χρόνια που μετράγαμε τις χρεώσεις. Εκεί να το ρωτήσατε. Για να πουλήσετε εξυπνάδα μπήκατε μέσα και είπατε: «Άκουσα με έκπληξη τι είπε ο Γεωργιάδης, ενώ τώρα μέσα στον COVID τα επιτόκια έχουν μηδενιστεί, είναι ίδια».
Ναι, τα επιτόκια των ελληνικών τραπεζών, τα επιτόκια δανεισμού τους δηλαδή, έχουν μειωθεί πάρα πολύ και είναι περίπου όμοια με των ευρωπαϊκών τραπεζών χάρη στη δικιά μας Κυβέρνηση και όχι χάρη στη δικιά σας. Άρα, μιλάγαμε για τη δικιά σας αποτυχία και ήρθατε σε αυτά που κάναμε εμείς. Θερμά συγχαρητήρια. Εγγραφείτε στη Νέα Δημοκρατία να μάθετε και πώς γίνονται.
Κλείνω, λοιπόν, αυτό. Η συζήτηση να γίνεται επί των πραγματικών και αν θέλετε να παρεμβαίνετε στις συζητήσεις, να ακούτε και τι λέμε.
Πάμε τώρα στις γενικές αρχές πριν πάω στα συγκεκριμένα. Όλη η συζήτηση της επίκαιρης επερωτήσεως κατά τον τρόπο που εξελίχθηκε από τους συναδέλφους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν ήταν τίποτα περισσότερο παρά μια προσπάθεια να βγάλετε τα ιδεολογικά σας εσώψυχα και την αποτυχία της ιδεολογίας σας κατά το διάβα της διακυβερνήσεώς σας πάνω στην εποχή του COVID.
Γελάει ο κ. Τζανακόπουλος. Καλά κάνει και γελάει, γιατί δεν γνωρίζει ότι σήμερα δικάστηκε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Σήμερα δικάστηκε ο σύντροφός σας, κύριε Τζανακόπουλε, -γελάστε λίγο παραπάνω- Παναγιώτης Λαφαζάνης και πρώην Υπουργός σας από ένα κατηγορητήριο που του φόρτωσε ποια Κυβέρνηση νομίζετε; Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Γελάστε τώρα, κύριε Τζανακόπουλε, λίγο ακόμα που ο Παναγιώτης Λαφαζάνης πήγε στο εδώλιο του δικαστηρίου από εσάς και έρχεστε και γελάτε στη Βουλή. Έτσι;
Άρα, τι έγινε; Έρχεται ο καλός, συμπαθέστατος κατ’ όψιν –δεν τον ξέρω ιδιαίτερα- κ. Καλαματιανός και μας είπε τα απίστευτα: Αποτυχημένες νεοφιλελεύθερες συνταγές, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας κ.λπ..
Πίστευα πραγματικά ότι μετά από τα τεσσεράμισι χρόνια διακυβερνήσεώς σας και την υπερψήφιση από τον ΣΥΡΙΖΑ του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, θα είχατε σταματήσει να λέτε αυτές τις κοινοτοπίες, γιατί όταν εκπροσωπείς ένα κόμμα που έχει ψηφίσει την για έναν αιώνα απόδοση όλης της δημόσιας περιουσίας σε ένα υπερταμείο που διαχειρίζονται ξένοι για να το κάνουν ό,τι θέλουν και δεν μπορεί ο αρμόδιος Υπουργός Ανάπτυξης –εγώ- να ασκήσω την παραμικρή εποπτεία σε οτιδήποτε έχετε μεταφέρει εκεί, πάει πολύ, κύριε, να έρχεστε εδώ και να λέτε αυτά.
Άρα, για να κάνουμε μια λογική συζήτηση αν θέλετε και αξιώνετε σεβασμό από τους συνομιλητές σας, θα λέτε σοβαρά επιχειρήματα: Ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας στην Ελλάδα έκανε μόνο ένας, ο ΣΥΡΙΖΑ, για εκατό χρόνια στο Υπερταμείο.
Γελάστε όσο θέλετε. Δεν πειράζει. Άλλωστε, έτσι γελάγατε και με τις δημοσκοπήσεις προ των εκλογών, μας λέγατε πόσο έξω πέφτουν. Χάσατε έξι, εφτά, οχτώ, εννιά φορές από τον Μητσοτάκη, δεν ξέρω πόσες. Θα χάσετε άλλες τόσες και θα συνεχίσετε να γελάτε.
Εδώ ακούσαμε από την κ. Τελιγιορίδου το αμίμητο, ότι οι δημοσκοπήσεις τώρα δείχνουν –λέει- ότι ο ελληνικός λαός ξυπνάει. Εγώ γενικά δεν αναφέρομαι σε δημοσκοπήσεις, γιατί θεωρώ ότι δεν έχουν κανένα νόημα στην παρούσα πολιτική συγκυρία. Έχουμε να λύσουμε τα προβλήματα των ανθρώπων. Όταν κλείσει η τετραετία, θα έρθει ο ελληνικός λαός και θα δώσει στον καθένα τον λογαριασμό που του αξίζει.
Όμως, όταν χάνετε κατά μέσο όρο στις δημοσκοπήσεις με είκοσι μονάδες, το να έρχεστε στη Βουλή και να μιλάτε για δημοσκοπήσεις, δεν καταλαβαίνετε ότι είναι λίγο γελοίο; Αφήστε τις δημοσκοπήσεις. Χάνετε με είκοσι μονάδες. Σας έχουμε double score σε όλες. Δεν πειράζει.
Πάμε παρακάτω να μιλήσουμε επί των ιδεολογικών. Πάμε τώρα στο ιδεολογικό για να πάμε μετά στα συγκεκριμένα και να κλείσω με το θέμα του κ. Παππά και του κ. Μιωνή και όσα έχει ήδη σήμερα η επικαιρότητα για το παρακράτος ΣΥΡΙΖΑ.
Τι λέει εδώ πέρα αυτή η επερώτηση; Λέει αν προτίθεται η Κυβέρνησή μας να κάνει χρήση των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ελήφθησαν εν μέσω COVID, που πράγματι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πήρε αποφάσεις για αυτήν την περίοδο να βγούμε από την κανονική πορεία των κρατικών ενισχύσεων για να επιτραπεί στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υπό κάποιους όρους και προϋποθέσεις να μπορέσουν να ενισχύσουν επιχειρήσεις που τους ενδιαφέρει να σώσουν στρατηγικού χαρακτήρα στις χώρες τους, παραδείγματος χάριν, -λέω το πιο γνωστό παράδειγμα- η LUFTHANSA από τη γερμανική Κυβέρνηση. Και αυτό το εργαλείο που αποφάσισε να θεσπίσει η Ευρώπη για αυτού του τύπου τις εταιρείες σας ακούω εδώ και τόσα λεπτά και μου το λέτε αν θα το χρησιμοποιήσουμε για την ΕΑΒ, αν θα το χρησιμοποιήσουμε για τη «ΛΑΡΚΟ», αν θα το χρησιμοποιήσουμε για τα ναυπηγεία.
Με συγχωρείτε. Σας έδωσε κανένας την εντύπωση ότι η Ευρώπη είπε να πηγαίνουν οι κυβερνήσεις και να δίνουν χρήματα σε προβληματικές και ζημιογόνες επιχειρήσεις; Αυτή είναι η δουλειά της Ευρώπης; Όχι κύριε. Και αν το λέει η Ευρώπη, η ελληνική Κυβέρνηση τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων δεν θα τα πετάξει, κύριε Παππά. Εντάξει; Τελειωμένη κουβέντα.
Εσείς θέλετε, λοιπόν, να πάρουμε τα λεφτά των φορολογουμένων και να τα πετάξουμε. Γιατί; Για να κάνετε εσείς το κομμάτι σας.
Πάμε να δούμε μία-μία τις επιχειρήσεις που αναφέρατε.
Πάω στην πρώτη, την πιο σημαντική, την ΕΑΒ. Μεγάλος πόνος σας έπιασε για την ΕΑΒ. Εγώ όση ώρα μιλάγατε, κάθισα να δω τι έγινε στην τετραετία ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΑΒ.
Πάμε να δούμε τι έγινε. Τζίρος, τον παραλάβατε 80 εκατομμύρια τον χρόνο, τον παραδώσατε 50 εκατομμύρια τον χρόνο. Μεγάλο ενδιαφέρον είχατε για την ΕΑΒ! Εργαζόμενοι, μισοί στην ΕΑΒ. Χρέος, 30% πάνω στην ΕΑΒ.
Καλά, αφού είχατε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για την ΕΑΒ και κυβερνούσατε τεσσεράμισι χρόνια, γιατί μας την παραδώσατε στα μαύρα της τα χάλια και σίγουρα πολύ χειρότερη από ό,τι την παραλάβατε;
Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Καλά, εδώ είναι το αμίμητο. Την εταιρεία αυτή ο προκάτοχός μου στο Υπουργείο Ανάπτυξης κ. Πιτσιόρλας την είχε βάλει σε ειδική εκκαθάριση με νόμο που ψηφίσατε εσείς, οι του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα έχετε πάει στα δικαστήρια, έχετε προχωρήσει τη διαδικασία, έχετε προσλάβει την εταιρεία που κάνει την εκκαθάριση, έχετε προχωρήσει σε μετατάξεις εργαζομένων. Καλά, αυτά από εμένα περιμένατε να τα ακούσετε
Έρχεστε εσείς σε μία εταιρεία που εσείς οι ίδιοι εκκαθαρίσατε και μάλιστα ξεκινήσατε και τη διαδικασία του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για να βρεθεί ιδιώτης επενδυτής -γι’ αυτήν την εταιρεία μιλάμε- να πείτε στη δική μας Κυβέρνηση γιατί δεν παίρνουμε χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό για να αγοράσουμε εμείς την εταιρεία που εσείς εκκαθαρίσατε και βγάλατε σε δημόσιο διεθνή διαγωνισμό. Με συγχωρείτε, κύριοι, αλλά αν αυτό δεν λέγεται πολιτική απάτη -και λέω το «πολιτική» για λόγους ευγένειας- δεν ξέρω πώς λέγεται.
Επαναλαμβάνω, ο κ. Στέργιος Πιτσιόρλας είναι ο Υπουργός που έβγαλε τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά σε ειδική εκκαθάριση. Και τώρα μου λέει ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, γιατί το κράτος δεν παίρνει τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά; Καλά, είστε με τα καλά σας;
Πάμε τώρα στο ακόμα καλύτερο, στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Πρώτα απ’ όλα, όσον αφορά στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, ρώτησε και ο κ. Τσίπρας αν θα συνεχίσουμε την πορεία και τη συμφωνία που είχε προκρίνει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα. Εδώ, λοιπόν, να σας πιστώσω, κύριε Τσίπρα, ότι πράγματι η Κυβέρνηση Τσίπρα, ο κ. Φλαμπουράρης και ο κ. Αλέξιος Τσίπρας, είχαν υπογράψει μία προσυμφωνία, ας το πούμε έτσι, μία έκφραση πολιτικής βούλησης για να περάσουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας στην εταιρεία «ONEX».
Προσέξτε, όχι να επιδοτηθούν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας από τον κρατικό προϋπολογισμό και να αγοραστούν από το κράτος, αλλά να πουληθούν τα Ναυπηγεία Ελευσίνος στην εταιρεία «ONEX». Φαρδιά πλατιά από κάτω είναι η υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα και του Αλέκου Φλαμπουράρη. Πάρα πολύ ωραία!
Σας λέω, λοιπόν, γι’ αυτή τη συμφωνία που αναφέρατε, ότι γι’ αυτή την εταιρεία υπάρχει προσύμφωνο με υπογραφή Τσίπρα και Φλαμπουράρη που λέει ότι εμείς προκρίνουμε να περάσει αυτή η εταιρεία στην εταιρεία «ONEX». Μάλιστα. Πάρα πολύ καλώς κάματε!
Αυτή τη συμφωνία, λοιπόν, που εσείς προκρίνατε και θέλατε να γίνει, αλλά δεν μπορέσατε να την κάνετε -γιατί, ως γνωστόν, είμαστε και στην εποχή τού «δεν προλάβαμε»- εμείς θα την ολοκληρώσουμε, όπως την ολοκληρώσαμε και στο Νεώριο Σύρου, που όταν παραλάβαμε την εξουσία, είχατε ξεκινήσει πράγματι τη διαδικασία, αλλά είχε κολλήσει και τώρα ολοκληρώθηκε και πηγαίνει πάρα πολύ καλά. Εγώ να σας πιστώσω ότι εσείς κάνατε τη μισή δουλειά και εμείς την άλλη μισή.
Στα Ναυπηγεία Ελευσίνας συνεχίζει η διαδικασία και μάλιστα είχαμε και εξαιρετικά καλές εξελίξεις τις οποίες θα σας ανακοινώσουμε επίσημα -δεν θέλω να το κάνω εδώ- από την αμερικανική πλευρά που πράγματι προχωράει αυτό το σχέδιο, όπως το έχουμε πραγματικά αποφασίσει. Και φαίνεται ότι τους επόμενους μήνες θα έχουμε το οριστικό πέρασμα αυτής της εταιρείας στην εταιρεία «ONEX» και θα έχουμε και σημαντικές συνεργασίες.
Και βεβαίως χαίρομαι -επαναλαμβάνω, σ’ αυτό συνδράματε και εσείς- γιατί θα έχουμε την αμερικανική σημαία στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και κάθε 4η Ιουλίου θα πηγαίνουμε μαζί να πανηγυρίζουμε που οι φίλοι μας από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας με τη βοήθεια και του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας.
Εγώ γεννήθηκα φιλοαμερικάνος και παραμένω φιλοαμερικάνος. Εσείς πηγαίνατε στις πορείες κατά της Αμερικής, αλλά μετά το γυρίσατε. Δεν πειράζει, καλό ήταν που το γυρίσατε. Εγώ συμφωνώ και μου αρέσει να ωριμάζουν οι άνθρωποι και να πήζει το μυαλό τους. Άρα, λοιπόν, συναντήθηκαν οι δρόμοι μας και θα πηγαίνουμε μαζί τα δύο κόμματα κάθε 4η Ιουλίου στα Ναυπηγεία Ελευσίνας να πανηγυρίζουμε που οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα πάρουν τα Ναυπηγεία.
Δεν είπατε ότι πρέπει να τα πάρει το κράτος, όπως λέτε ξαφνικά σήμερα που θυμηθήκατε το κομμουνιστικό σας παρελθόν. Κυβερνήσατε τώρα, κάνατε και το επόμενο βήμα στη ζωή!
Να ανακεφαλαιώσω, λοιπόν, ως προς τις γενικές αρχές. Θα σας πω μια βασική διαφορά με την Πορτογαλία. Όσον αφορά στην Πορτογαλία, όταν λέτε είναι 16 δισεκατομμύρια, έχει βάλει μέσα 1,2 δισεκατομμύρια για την αεροπορική της εταιρεία. Δώσαμε εμείς έστω και 1 ευρώ στην «AEGEAN» και δεν το ήξερα; Ούτε 1 ευρώ δεν δώσαμε! Ούτε μισό ευρώ!
Σας λέω λοιπόν ότι εμείς, ευτυχώς, είχαμε μία εταιρεία, την «AEGEAN», που ούτε χρειάστηκε ούτε μας ζήτησε κρατική ενίσχυση. Πήγε μόνη της με το γενικό εγγυοδοτικό εργαλείο που βγάλαμε για όλες τις επιχειρήσεις του ελληνικού κράτους, με τα οικονομικά στοιχεία που είχε και πήρε το δάνειο που ήθελε από τις ελληνικές τράπεζες, όπως το πήραν όλες οι άλλες επιχειρήσεις με τους ίδιους όρους και με ευθείες προϋποθέσεις. Δεν πήρε απολύτως καμία κρατική ενίσχυση. Το γεγονός ότι εμείς είχαμε μία εταιρεία που δεν χρειαζόταν κρατική ενίσχυση και οι Πορτογάλοι είχαν μία εταιρεία που χρειάστηκε κρατική ενίσχυση, μας καθιστά εμάς λιγότερους των Πορτογάλων; Έλα, Χριστέ και Παναγία!
Όμως, πάμε και σε ένα τελευταίο γενικό για να συνεννοηθούμε και να απαντήσω σχετικά με το αν έχουν αλλάξει οι όροι της δημοσιονομικής προσαρμογής και τα άλλα που άκουγα προηγουμένως.
Δεν ξέρω αν το έχετε καταλάβει, αλλά η Ελλάδα μόλις εξέρχεται μιας μεγάλης οικονομικής κρίσεως. Προφανώς οι διαθέσιμοι πόροι της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι εξαιρετικά λιγότεροι των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών. Διότι η Ελλάδα εξέρχεται μιας κρίσεως πολύ μεγαλύτερης, ενώ οι άλλες χώρες, που δεν είχαν ΣΥΡΙΖΑ το 2015-2019, είχαν πέντε χρόνια ανάπτυξης. Εμείς είχαμε πέντε χρόνια ύφεσης. Το ίδιο είναι; Άρα, λοιπόν, έπρεπε εμείς να μπορέσουμε να καλύπτουμε τις ανάγκες μας με τα πολύ λιγότερα χρήματα που είχαμε.
Ας δούμε, λοιπόν, τι έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Θέλω να το ξεκαθαρίσω για να μη γίνει καμία παρεξήγηση. Προσωπικά ως Υπουργός Ανάπτυξης δεν έχω την παραμικρή διάθεση να χρησιμοποιήσω χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων για να δώσω απλώς χρήματα σε ζημιογόνες επιχειρήσεις, μόνο και μόνο για να ζήσουν μερικούς μήνες παραπάνω και να κάνετε εσείς πραγματικότητα τα κομμουνιστικά σας όνειρα.
Οι επιχειρήσεις που θα ζήσουν θα είναι οι επιχειρήσεις που μπορούν να ζήσουν και οι επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ζήσουν, θα αναδιαρθρωθούν και θα γίνουν επιχειρήσεις που μπορούν να ζήσουν, γιατί έτσι δουλεύει το οικονομικό σύστημα στο οποίο ζούμε. Και μπορεί αυτό το σύστημα να μην σας άρεσε στα νιάτα σας, αλλά για να κρατήσετε τις καρεκλίτσες σας, προσαρμοστήκατε μια χαρά σ’ αυτό. Αυτό το σύστημα ονομάζεται «καπιταλισμός». Άρα, εγώ δεν πρόκειται να πετάξω σε καμία εταιρεία χρήματα φορολογουμένων. Τελεία!
Τι θα κάνουμε; Τα χρηματοδοτικά μας εργαλεία υπάρχουν, για να βοηθήσουν πράγματι όλες τις ικανές και υγιείς επιχειρήσεις να επιβιώσουν και να αντιμετωπίσουν τη ζημιά που προκλήθηκε από τον COVID, επιχειρήσεις δηλαδή που ήταν υγιείς μέχρι τον COVID και που λόγω αυτού του απρόβλεπτου γεγονότος και αυτής της απρόβλεπτης συμφοράς χρειάζονται οικονομική ενίσχυση, φυσικά μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχουμε εξαγγείλει, όπως είναι το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, η επιστρεπτέα προκαταβολή, το εγγυοδοτικό ταμείο. Ερχόμαστε δηλαδή να θεραπεύσουμε με ρευστότητα επιχειρήσεις που ήταν υγιείς προ της συμφοράς και όχι απλώς να πάμε να δώσουμε χρήματα για να μεγαλώσουμε τις ζημίες των επιχειρήσεων που είχαν ζημίες πριν.
Δεν μπαίνω καθόλου στην κουβέντα για τη «ΛΑΡΚΟ». Πρώτα απ’ όλα γιατί δεν είναι αρμοδιότητα του δικού μου Υπουργείου, αλλά κυρίως γιατί κάποτε στη ζωή και στη Βουλή πρέπει να μιλάμε με ειλικρίνεια. Η «ΛΑΡΚΟ» παράγει ζημίες εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ζημίες παρήγαγε και επί ΣΥΡΙΖΑ. Και το λέω για να μην παρεξηγηθώ. Και τα τεσσεράμισι χρόνια ΣΥΡΙΖΑ κάθε χρόνο η «ΛΑΡΚΟ» είχε τεράστιες ζημίες. Όσον αφορά το γιατί, είναι μια μεγάλη συζήτηση, αλλά δεν είναι της παρούσης. Όμως, μιλάμε για μία ακραία ζημιογόνα επιχείρηση.
Η ιδέα ότι ξεπουλάμε κάποιον εθνικό πλούτο σε μία επιχείρηση που χάνει εκατοντάδες εκατομμύρια τον χρόνο, χρωστάει στη ΔΕΗ, δεν πληρώνει ρεύμα, δεν κάνει τίποτα, εντάξει, ας έρθουμε πάλι στον πραγματικό κόσμο. Είναι μία ακραία ζημιογόνα επιχείρηση. Το γιατί είναι άλλης τάξεως συζήτηση.
Πάμε, λοιπόν, να συγκεφαλαιώσουμε ως προς την ουσία. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει θέσει σε εφαρμογή πρώτη απ’ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες μία σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων που, κύριε Παππά, δεν είναι 2 δισεκατομμύρια. Τα μετράτε λάθος!
Είναι 2 δισεκατομμύρια ρευστό η επιστρεπτέα προκαταβολή, άμεσο χαμηλότοκο δάνειο στις επιχειρήσεις. Είναι 2 δισεκατομμύρια μοχλευμένα μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ από τις συστημικές και τις υπόλοιπες τράπεζες μέσω του τραπεζικού συστήματος στις επιχειρήσεις. Είναι 7 δισεκατομμύρια από το εγγυοδοτικό ταμείο μοχλευμένα πάλι προς επιχειρήσεις. Άρα, 7 και 2, μας κάνουν 9 και 2, μας κάνουν 11. Η Πορτογαλία 13 δισεκατομμύρια, η Ελλάδα 11. Αυτή είναι η διαφορά στην παρέμβασή μας. Όλα τα άλλα που λέτε είναι για να χάνουμε χρόνο μεταξύ μας.
Άλλωστε, θα σας απαντήσω και στο άλλο το οποίο, νομίζω, ότι το είπε η κ. Τελιγιορίδου, αλλά δεν είμαι σίγουρος. Είπε ότι να, επαίρονται και υπερηφανεύονται ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Σταϊκούρας για την ύφεση 0,9% του πρώτου τριμήνου, αλλά ο κ. Σταϊκούρας μάς προειδοποίησε εδώ για μεγάλη ύφεση, για βουτιά 16% στο δεύτερο τρίμηνο. Αν κάνω λάθος, διορθώστε με. Νομίζω ότι αυτό είπατε επί λέξει. Ξέρετε πόση ήταν η ύφεση στο Ηνωμένο Βασίλειο τον μήνα Απρίλιο; Ξέρετε; Ήταν -20,4%.
Δεν μου λέτε, ξέρετε πόσο μεγαλύτερη διαφορά έχει να κινείται μία οικονομία, όταν όλοι οι δυνητικοί της πελάτες είναι σε ανάπτυξη; Αναφέρομαι στα έτη 2015-2019.
Όταν προφανώς μπορείς να πουλήσεις περισσότερες εξαγωγές, γιατί αναπτύσσονται οι οικονομίες που είναι πελάτες σου. Όταν μπορείς να έχεις περισσότερους τουρίστες γιατί έχουν περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα οι χώρες πελάτες σου. Όταν μπορείς να πουλήσεις περισσότερες υπηρεσίες γιατί έχουν περισσότερα χρήματα οι χώρες πελάτες σου. Και πόσο διαφορετικό είναι να κινείται η οικονομία σου όταν όλοι οι άλλοι έχουν τεράστια ύφεση; Κυρία Τελιγιορίδου, λοιπόν, για να το επαναλάβω, αν ο κ. Σταϊκούρας είπε για μεγάλη ύφεση της τάξης του 16%, θα είναι πάντως 4% λιγότερη από το Ηνωμένο Βασίλειο. Θεωρείτε αποτυχημένη την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου;
Επιτέλους, ας σοβαρευτείτε, λίγο εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Ζούμε μια παγκόσμια συμφορά. Όπως και στο υγειονομικό σκέλος η Ελλάδα κατάφερε να μας βγάλει υπερήφανους και να είμαστε μέχρι σήμερα – να χτυπήσω ξύλο - σε μια πάρα πολύ καλή θέση. Πολύ καλύτερη των άλλων χωρών. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την οικονομία μας. Το πρώτο τρίμηνο του 2020 η ελληνική οικονομία είχε τη μικρότερη ύφεση σε όλη την Ευρωζώνη κι αποτέλεσε τη θετική έκπληξη των αγορών γι’ αυτό που πέτυχε. Μπορώ να σας πω και τώρα ότι στο μεγάλο κομμάτι που όλους μας ανησυχεί, που είναι ο τουρισμός, τα βήματα που ακολουθεί η ελληνική οικονομία αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Όλοι γυρνάνε στην Ελλάδα να δουν τι κάνουμε για να το κάνουν κι αυτοί. Γι’ αυτό και ανοίξαμε γρηγορότερα από τους άλλους. Γι’ αυτό κι έχουμε και τους πρώτους τουρίστες, περισσότερους από τους άλλους. Φυσικά το τελικό μας αποτέλεσμα δεν θα εξαρτηθεί μόνο από τις δικές μας δυνατότητες. Θα εξαρτηθεί από το πώς θα πάνε και οι άλλοι. Αν δηλαδή, η Βόρεια Ευρώπη –να χτυπήσω ξύλο- έχει ένα δεύτερο κύμα πανδημίας προφανώς σ’ αυτή την περίπτωση θα έχει μεγαλύτερο πρόβλημα ο ελληνικός τουρισμός καθώς οι πελάτες μας δεν θα μπορούν να έρθουν. Αυτό όμως φαντάζομαι να μην το χρεώσετε, κύριε Καλαματιανέ, στην ελληνική Κυβέρνηση που δεν θα έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει τον Covid και στη Βόρεια Ευρώπη. Φαντάζομαι ότι θα μας το χαρίσετε αυτό. Εκεί δεν έχουμε την ευθύνη διακυβέρνησης εμείς.
Αν κρίνουμε, λοιπόν, τις επιδόσεις της Ελλάδας μας –κι αυτό είναι κομμάτι περηφάνειας για όλους τους Έλληνες- αυτό το δύσκολο πρώτο εξάμηνο του 2020, δύσκολο για όλη την ανθρωπότητα σε όλον τον πλανήτη, η Ελλάδα καταφέρνει να είναι στις πρώτες θέσεις στην αντιμετώπιση του Covid και στις πρώτες θέσεις στο πως εξελίσσεται η οικονομία μας. Μέχρι σήμερα, κύριε Τσίπρα. Τι να κάνουμε; Εμείς δεν κάνουμε μεγαλόστομες δηλώσεις ότι θα αλλάξουμε την Ευρώπη και θα κάναμε δημοψηφίσματα που οδήγησαν σε capital control για να κάνουμε κωλοτούμπα την άλλη μέρα. Είμαστε λίγο πιο προσγειωμένοι στην πραγματικότητα. Είπαμε ότι είναι η διαφορά Δεξιάς και Αριστεράς, λογικής και συναισθήματος.
Είχα υποσχεθεί ότι το κλείσιμο της σημερινής μου ομιλίας δεν μπορεί παρά, κύριε Παππά, να έχει ένα στοιχείο επικαιρότητας. Ωραίες οι δηλώσεις έξω στις κάμερες. Αλλά εκεί δεν υπάρχει αντίλογος. Βγαίνεις και μιλάς μόνος σου. Τι είπατε, λοιπόν, στα φρικώδη που ακούσαμε σήμερα; Σήμερα ακούσαμε, αυτή τη στιγμή ο ελληνικός λαός ακούει στα δελτία ειδήσεων, ακούει στα sites, πατάει το play και ακούει τη φωνούλα σας να μιλάτε εσείς με τον κ. Μιωνή. Τώρα δεν σας αρέσει. Η κ. Τελιγιορίδου μας τον είπε περίπου κακό. Μιλάγατε με μια οικειότητα μαζί του και ολίγον με ελαφρά γλώσσα άρα δείγμα εγγύτητας ψυχολογικής, συναισθηματικής και φιλικής, θα έλεγα. Λέτε απίστευτα πράγματα. Ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος είχε συμφέροντα. Ότι κάποιοι έβγαζαν λεφτά απ’ όλη αυτή την ιστορία. Τι απαντήσατε; Απαντήσατε κατά βάση δυο πράγματα. Το πρώτο ότι είναι συρραφή. Θα το κρίνουν οι τεχνικές υπηρεσίας της ελληνικής αστυνομίας και της ελληνικής δικαιοσύνης στις οποίες φαντάζομαι θα προσφύγετε. Γιατί αν κάποιος έχει παραποιήσει τα λεγόμενά σας υπάρχει τεχνικός τρόπος να διαπιστώσει την παραποίηση. Έχετε όλα τα νόμιμα δικαιώματα να κάνετε ό,τι θέλετε στον κ. Μιωνή.
Το δεύτερο που είπατε είναι ότι είναι προϊόν παράνομης καταγραφής. Αυτό αξίζει τον κόπο να το σκεφτούμε εδώ στη Βουλή λίγο περισσότερο. Δεν μου λέτε, κύριε Παππά. Όταν ο κ. Μπαλτάκος γράφτηκε σε βίντεο από τον κ. Κασιδιάρη προφανώς παράνομα κι άκουγε όλη η Βουλή το ηχητικό, εκδιώχθηκε ο Μπαλτάκος από τον Αντώνη Σαμαρά σε 25 δευτερόλεπτα. Ετέθη από κανέναν από τη Νέα Δημοκρατία ότι αυτή η καταγραφή ήταν παράνομη; Αυτό που μας νοιάζει είναι αν είναι παράνομη ή νόμιμη η καταγραφή ή αν εσείς είχατε γνώση ότι ο Παπαγγελόπουος έβγαζε λεφτά κι έκανε δουλίτσες με τη δικαιοσύνη; Γιατί αν, κύριε Παππά, πράγματι εσείς ένας Υπουργός της Κυβερνήσεως Τσίπρα, παραδέχεστε σε ένα τρίτο πρόσωπο ότι ο Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης της Κυβέρνησης Τσίπρα έκανε δουλίτσες κι έβγαζε λεφτά για δικαστικές αποφάσεις και το μόνο που έχετε να κάνετε γι’ αυτό είναι «συγνώμη, δεν ήξερα» τότε αυτό, με συγχωρείτε, είναι εικόνα ενός βαθέως παρακράτους, σήψης και διαφθοράς που δεν έχει προηγούμενο στη μεταπολίτευση.
Ακούστε τώρα και το αμίμητο. Τι βρήκατε να πείτε για να βγάλετε το σημερινό άγος από πάνω σας; Είπατε το αμίμητο ότι πρέπει να απαντήσει ο κ. Σαμαράς για μια μίζα 2,6 εκατομμυρίων ευρώ κλπ κλπ. Δεν μου λέτε. Μήπως αυτή η υπόθεση είναι αυτή που αρχειοθέτησε η κ. Τουλουπάκη επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ;
Ναι. Έτσι ήρθαν και τα έγγραφα στη Βουλή. Είναι υπόθεση που αρχιοθετήθηκε από την κ. Τουλουπάκη γιατί δεν βρήκε κανένα στοιχείο κατά του κ. Σαμαρά, ούτε κατά του κ. Παπασταύρου, ούτε κατά του κ. Μιωνή που τώρα κάνετε ότι δεν τον ξέρετε, αλλά τότε προφανώς ήταν κολλητός σας φίλος.
Κύριε Παππά, εγώ θέλω να είμαι ειλικρινής. Δεν περίμενα ότι θα έρθετε στη Βουλή σήμερα. Με εντυπωσιάζει ότι ήρθατε. Με εντυπωσιάζει ότι γελάτε. Σήμερα η ελληνική κοινωνία είναι σοκαρισμένη από την εικόνα ενός θλιβερού παρακράτους. Ξέραμε εμείς, μας είχαν κατηγορήσει για την Novartis, ότι ήταν στημένο από τον κ. Τζανακόπουλο και κάποιους άλλους όλο αυτό. Το ξέραμε από τότε. Βεβαίως με ψάχνει η κ. Τουλουπάκη την οποία εσείς διορίσατε και που σήμερα απαρνιέστε.
Φαντάζομαι να το ξέρετε αυτό, κύριε Τζανακόπουλε. Γιατί εφόσον ξέρατε να πάτε εκείνο το βράδυ στον Άρειο Πάγο να ενημερωθείτε έστω εξωδίκως και απρεπώς, κάπως κάτι ξέρετε για το ότι με ψάχνουν. Το ότι με ψάχνουν εδώ και δυο χρόνια επί δική σας διακυβερνήσεως και δεν μου έχουν βρει τίποτα -αλλιώς θα μου είχαν ασκήσει δίωξη- κάτι θα έπρεπε να σας λέει. Άρα, περιμένω. Κάτι θα ξέρετε εσείς. Αφού μιλάτε με την κ. Τουλουπάκη, όπως φάνηκε την περασμένη εβδομάδα, κάτι ξέρετε. Μην ανησυχείτε. Πλησιάζει η ώρα που κάθε κατεργάρης θα πάει στον πάγκο του. Έχει φανεί πια που πάει το πράγμα. Έχει καταλάβει ο ελληνικός λαός. Το Ειδικό Δικαστήριο είναι κοντά και θα δούμε και για ποιους.
Αλλά για να επανέλθω σε εσάς, κύριε Παππά, θέλω να μας πείτε επισήμως στην ελληνική Βουλή αν ο διάλογος είναι πραγματικός, τι εννοούσατε λέγοντας ότι κάποιοι βγάζουν λεφτά απ’ αυτή την υπόθεση, ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος είχε δική του ατζέντα που χάλαγε την κεντρική ατζέντα του μαγαζιού, εννοώντας την Κυβέρνηση Τσίπρα. Μαγαζί ήταν η Κυβέρνηση Τσίπρα; Ήταν μαγαζί παραγωγής δικαστικών αποφάσεων, εκδιώξεων και μιζών; Αυτό ήταν η Κυβέρνηση Τσίπρα; Αυτό ήταν;
Όλα αυτά, κύριε Παππά, να μας τα πείτε με θάρρος στη Βουλή αφού ήρθατε. Να τα ακούσει ο ελληνικός λαός που τώρα ακούει το ηχητικό ντοκουμέντο και να μάθουμε κι εμείς, που μας ταλαιπωρήσατε με τα διάφορα παραδικαστικά της διακυβερνήσεώς σας, τι ακριβώς έκανε ο κ. Παπαγγελόπουλος εκεί. Ο κ. Μιωνή λέει ότι εσείς δεν είχατε καμία εμπλοκή. Το δέχομαι. Αλλά ξέρατε. Έτσι λέει το ηχητικό. Δεν είχατε εμπλοκή λέει ο κ. Μιωνή αλλά ξέρατε ότι κάποιοι έκαναν δουλίτσες. Και ρωτώ, αν το ξέρατε δεν έπρεπε κάτι να κάνετε εσείς ως Υπουργός και μάλιστα της Αριστεράς που μάχεστε για τις υψηλές ιδέες και τα υψηλά ιδανικά;».
Λαμβάνοντας τον λόγο επί προσωπικού, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε:
«Κύριε Παππά, πρώτον: Εγώ αν ήμουν στη θέση σας και είχα ζητήσει από κάποιον να καταθέσει κατά της συζύγου κάποιου πολιτικού μου αντιπάλου …
Αυτά λέει το ηχητικό, αυτά ακούνε τα αυτιά μου ότι λέτε, αυτά ακούνε τα αυτιά μας ότι λέτε, «πες κάτι για τη Μαρέβα».
Εγώ αν το είχα κάνει αυτό, κύριε Παππά, στον λόγο της τιμής μου θα ντρεπόμουν να βγω από το σπίτι μου. Στοχοποιήσατε την κυρία Μαρέβα Γκραμπόφσκι–Μητσοτάκη επί τρία χρόνια, της κάνατε τριακόσιους ελέγχους, βάλατε λυτούς και δεμένους για να τη σπιλώσετε μόνο και μόνο για να πλήξετε τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ούτε αυτό σας βγήκε, όμως. Και σ’ αυτό αποτύχατε. Αυτά ακούμε στα ηχητικά σήμερα με τα αυτάκια μας, επαναλαμβάνω.
Δεύτερον: Πάμε τώρα στα περί Σαμαρά. Ξέρετε, κύριε Παππά, ωραίες οι θεωρίες και πώς από τη σουπιά πετάτε το μελάνι για να θολώσετε αυτά που ακούμε, αλλά δεν υπάρχει κανένα ηχητικό Σαμαρά να κάνει καμία διαμεσολάβηση. Ένα ηχητικό Παππά υπάρχει μόνο να κάνει διαμεσολάβηση για τον Παπαγγελόπουλο για να πάρει λεφτά ο Φιλιππάκης. Άλλο δεν υπάρχει.
Άρα, λοιπόν, κύριε Παππά, αφήστε τι θα κάνει και τι δεν θα κάνει ο Σαμαράς και ας μείνετε στο τι κάνατε εσείς, κύριε Παππά, και γιατί κάνατε διαμεσολάβηση και πόσα λεφτά λέγατε να δώσει στον Παπαγγελόπουλο ή στον Φιλιππάκη ή σε ποιον άλλον ο Μιωνής. Αυτό είναι που έχει ενδιαφέρον να ακούσει ο ελληνικός λαός και αν αυτό είναι στα καθήκοντα του Υπουργού.
Το αν έχει πολιτικό θάρρος ή όχι ο Σαμαράς δεν θα το κρίνετε εσείς, κύριε Παππά. Το έχει κρίνει η πολιτική του διαδρομή όλο αυτό το διάστημα που ο ελληνικός λαός τον τίμησε με όλα τα αξιώματα. Ξέρετε τι άλλο τον έχει κρίνει; Η φράση που θα σας πάει μέχρι τέλους, όπως και σας πάει, διότι κύριε Παππά –σας το είπα και πριν και δεν το καταλάβατε- επειδή μιλήσατε για παρακράτος και ότι σας έγραφαν, δεν μου λέτε: Μήπως ξέρετε; Το Σάββατο στα «Παραπολιτικά» ακούγαμε άλλα ηχητικά; Πώς έγραφε η ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ τον Πάνο Καμμένο; Το ακούσατε αυτό; Τα ηχητικά που ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ κατέγραφε το κύκλωμα της νύχτας με εμπλοκή του τότε Υπουργού Άμυνας και της συζύγου του τα ακούσατε; Το Σάββατο στα «Παραπολιτικά» ήταν. Δεν τα ακούσατε ούτε αυτά; Ούτε αυτά τα ηχητικά ακούσατε;
Αυτό δεν ήταν παρακράτος, αυτό ήταν κράτος!
Κύριε Παππά, σήμερα είστε βαριά εκτεθειμένος στον ελληνικό λαό. Αυτά που ακούγονται να λέγονται σ’ έναν επιχειρηματία από το στόμα ενός Υπουργού για άλλον συνάδελφό του Υπουργό, τον κ. Παπαγγελόπουλο -γιατί όσο και αν θολώνετε εδώ το κλίμα, όποιος έχει αυτιά ακούει- είναι αδιανόητα πράγματα.
Όσον αφορά δε τη φοβερή καταγγελία, «μου φαίνεται ότι». Αυτό λέει. Η τεκμηριωμένη καταγγελία που λέτε της μάρτυρος είναι στο κείμενο «μου φαίνεται ότι». Είναι σαν το ίδιο με τη Novartis που είδαμε πώς ακολούθησε.
Επαναλαμβάνω: Αυτήν τη συγκλονιστική δήθεν κατάθεση η κυρία Τουλουπάκη την έβαλε επί ΣΥΡΙΖΑ στο αρχείο, γιατί δεν βρήκε τίποτα. Άρα καμία συγκλονιστική κατάθεση δεν υπάρχει. Ξέρετε μόνο τι μένει από την όλη ιστορία; Ότι μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου και στα Υπουργεία οι Υπουργοί του Τσίπρα έκαναν δουλίτσες και τους μεσολαβητές με επιχειρηματίες.
Αυτό έμεινε και αυτό που έχει μείνει είναι πολύ άσχημο, γιατί σήμερα όσο και να κουνάτε το κεφάλι σας, κύριοι, αυτά ακούει ο ελληνικός λαός σήμερα στα δελτία, στα sites και παντού και τα ακούει. Δεν μπορείτε πλέον να τα αρνηθείτε. Ακούει ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος έβγαζε πολλά λεφτά κατά τον Νίκο Παππά και είχε άλλη ατζέντα που χάλαγε την ατζέντα του «μαγαζιού», δηλαδή του Τσίπρα. Ούτε σ’ αυτό απαντήσατε, δηλαδή ποια ήταν η ατζέντα του «μαγαζιού» και τι «μαγαζί» είχε ο Τσίπρας εν πάση περιπτώσει».
Λαμβάνοντας εκ νέου τον λόγο επί προσωπικού, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε:
«Κύριε Πρόεδρε, μόνο μια αναφορά στο κόσμιο και σωστό σχόλιό σας εν μέρει. Είπατε γιατί να γίνει αυτή η συζήτηση που κάναμε προηγουμένως με τα ηχητικά του κ. Παππά.
Η φράση «επίκαιρη επερώτηση» εμπεριέχει την «επερώτηση» την οποία συζητάμε, εμπεριέχει και το «επίκαιρη». Η Βουλή δεν ζει σε γυάλινο σωλήνα. Ζει στον πραγματικό κόσμο.
Άρα, το να είναι σήμερα ο κ. Παππάς στη Βουλή και να μην του δοθεί η δυνατότητα να απαντήσει για αυτά που συζητάει όλη η Ελλάδα είναι σχεδόν χυδαίο. Έπρεπε να γίνει αυτή η συζήτηση και ο ελληνικός λαός να αξιολογεί αυτά που είπε και αυτά που είπα, γιατί έτσι λειτουργεί η Δημοκρατία.
Είπε, όμως, ο κ. Τζανακόπουλος, που μίλησε για το καλό μου με μεγάλο πόνο ψυχής και ανέφερε -για να έρθω στο προσωπικό- ότι η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ κατέστρεψαν την Ελλάδα, αλλά τότε ο κ. Γεωργιάδης δεν ήταν στη Νέα Δημοκρατία και διάφορα τέτοια. Έτσι δεν είπατε, κύριε Τζανακόπουλε;
Ήταν, όμως, στο ΠΑΣΟΚ η κ. Τζάκρη, που καθόταν λίγο παραπίσω σας. Τώρα έτυχε να έχει φύγει.
Πείτε μου, κύριε Τζανακόπουλε: Όταν συνεχώς αναφέρετε την αλλαγή κόμματος από μένα, για όσους έχουν έρθει από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν κάνετε την ίδια ερώτηση, αφού κατέστρεψε το ΠΑΣΟΚ την Ελλάδα; Γιατί δεν ρωτάτε τον κ. Σπίρτζη γιατί κατέστρεψε την Ελλάδα; Γιατί δεν ρωτάτε τον κ. Ραγκούση γιατί κατέστρεψε την Ελλάδα; Γιατί δεν ρωτάτε την κ. Τζάκρη γιατί κατέστρεψε την Ελλάδα, αφού είπατε ότι το ΠΑΣΟΚ κατέστρεψε την Ελλάδα προ ολίγου;
Η απάντηση είναι πολύ απλή. Γιατί στη διαστρέβλωση είστε καλός, αλλά όχι και τόσο καλός!
Για να το κλείσω, κύριε Τζανακόπουλε, ακούστε. Η «καραμέλα» περί ακροδεξιάς έχει φορεθεί σε εμένα σχεδόν από την πρώτη ημέρα της πολιτικής μου διαδρομής. Την έχουν χρησιμοποιήσει κατά καιρούς όλοι οι πολιτικοί μου αντίπαλοι. Όλα αυτά τα χρόνια ο ελληνικός λαός με επανεκλέγει συνεχώς Βουλευτή και η πολιτική μου σταδιοδρομία πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο. Δεν σας προβληματίζει, λοιπόν, ότι μάλλον αυτή η «καραμέλα» δεν πιάνει, να βρείτε καμιά άλλη;
Ως προς το μείζον δε, που είπατε τι θα λένε οι επιχειρηματίες, που είπα να πετάξουμε τα λεφτά του ελληνικού λαού….
Δεν ήξερα ότι επιχειρηματολογείτε για τους επιχειρηματίες της ΛΑΡΚΟ, του Σκαραμαγκά και της Ελευσίνας και των άλλων επιχειρήσεων που είπατε. Εξήγησα πολύ καλά για την κάθε εταιρεία, για τα μεν Ναυπηγεία –να μην τα επαναλαμβάνω- που εσείς θέσατε υπό εκκαθάριση, επί Κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, για τη δε ΛΑΡΚΟ αυτά που είπα και όλοι ξέρουμε.
Ασφαλώς και είμαστε μαζί με τους εργαζομένους και οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων, κύριε Τζανακόπουλε, θα διασφαλιστούν και στη ΛΑΡΚΟ και στα Ναυπηγεία και αλλού, όταν οι επιχειρήσεις θα βρουν βιώσιμη λύση, για να συνεχίσουν κερδοφόρα τη λειτουργία τους. Γιατί, εάν απλώς πηγαίνει μία κυβέρνηση και δίνει λεφτά για να ζήσουν άλλους δύο μήνες, μετά από δύο μήνες τελειώνουν τα λεφτά και πάλι είναι οι εργαζόμενοι στον αέρα.
Εμείς πονάμε για τους εργαζομένους, γι’ αυτό και θέλουμε να βρούμε πραγματική λύση γι’ αυτές τις εταιρείες, για να μην χάσουν οι εργαζόμενοι τη δουλειά τους. Όμως, αυτό θα γίνει με κανονικές εταιρείες, όχι με εταιρείες όπως ονειρεύεστε εσείς για ρουσφέτια.
Κλείνοντας, επειδή είπατε ψευδώς ότι έχει ανασταλεί η ρήτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μπορούν οι κυβερνήσεις να πηγαίνουν και να δίνουν σε όποια εταιρεία θέλουν όσα χρήματα θέλουν, τη ΛΑΡΚΟ ή οποιαδήποτε άλλη. Αυτό δεν είναι αλήθεια, είναι απολύτως ψευδές. Κάθε κρατική ενίσχυση και τώρα στο νέο καθεστώς περνά από την έγκριση DG COM, όπως πέρασε και της Lufthansa, όπως πέρασε και των αυστριακών, όπως περνάνε όλους.
Και φυσικά, αυτές οι εταιρείες, που έχουν πολλαπλώς κατηγορηθεί από την DG COM στο παρελθόν, θα κόβονταν όπως και στο παρελθόν. Γιατί οι κανόνες είναι μόνο για τον Covid…»
Στη δευτερολογία του, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε:
«Κύριε Τσίπρα, θα σας δείξω τώρα μια φωτογραφία, γιατί θέλω να καταλάβετε ότι όταν κάποιος είναι εκτός πραγματικότητας, μπορεί να εμφανίζεται στο Βήμα και να μιλάει με φοβερή αλαζονεία και φοβερή σιγουριά, αλλά αυτά που λέει να είναι απίστευτες ανοησίες, γιατί η πραγματικότητα τον διαψεύδει.
Είπατε: «Ο κ. Γεωργιάδης που αναφέρθηκε στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και θα μπει η αμερικάνικη σημαία, σε καμία επένδυση που γίνεται δεν μπαίνει η αμερικάνικη σημαία». Αυτό δεν είπατε; Το καταθέτω στα Πρακτικά.
Τη δείχνω κιόλας. Εδώ είναι τα Ναυπηγεία του Νεωρίου Σύρου, η ιδιωτικοποίηση που έγινε κατά το ήμισυ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τη βλέπετε τη σημαία που είναι δίπλα στην ελληνική; Είναι η αμερικάνικη. Κι εσείς τη βάλατε στη Σύρο.
Δεν σας το είπα για κακό. Σας το είπα για καλό. Φέρατε την αμερικάνικη σημαία στη Σύρο και θα φέρετε μαζί με εμάς την αμερικάνικη σημαία στην Ελευσίνα. Δεν είναι κακό. Απλώς θέλω να σας εξηγήσω ότι είστε σε μια φάση διχασμού προσωπικότητας, διότι από τη μια φέρατε την αμερικάνικη σημαία και τα υπερταμεία, από την άλλη τώρα θυμηθήκατε ξανά τον κομμουνισμό.
Πάμε τώρα στο προκείμενο. Η Ελλάδα πέρασε και πλήρωσε πανάκριβα μια πολιτική τη δεκαετία του ’80 -που όλοι τη θυμόμαστε- περί προβληματικών επιχειρήσεων, την εποχή δηλαδή που το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε και όλοι οι κόποι του ελληνικού λαού πετάχτηκαν. Αυτό έγινε, κύριε Τσίπρα, αν δεν το ξέρετε.
Πάμε τώρα στον παρόντα χρόνο. Τι σας είπα και ελπίζω κάποτε να το καταλάβετε; Τα χρήματα του ελληνικού λαού είναι ιερά χρήματα, είναι χρήματα που προέρχονται από κομμένες συντάξεις –που κι εσείς κόψατε- είναι χρήματα που έρχονται από υπερφορολόγηση, κυρίως από τους φόρους που εσείς βάλατε. Όταν, λοιπόν, έχεις αυτά τα χρήματα να διαχειριστείς, προσέχεις πάρα πολύ πού τα ξοδεύεις.
Εσείς μπορεί να ονειρεύεστε ρουσφέτια. Εγώ ονειρεύομαι την αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή να λειτουργήσει και η ΛΑΡΚΟ, να λειτουργήσουν και τα ναυπηγεία, να λειτουργήσουν όλες αυτές οι επιχειρήσεις, αλλά να λειτουργήσουν έτσι ώστε να είναι βιώσιμες στον χρόνο, όχι να λειτουργήσουν λάθρα για μερικούς μήνες και μετά να είμαστε πάλι εδώ που είμαστε σήμερα. Αυτή είναι η βασική μας διαφορά. Εσείς λέτε πώς θα βρούμε τρόπο να σπαταλήσουμε τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, εγώ λέω πώς θα βρούμε τρόπο τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων να πιάσουν τόπο.
Έτσι, λοιπόν, με βιώσιμο σχέδιο εξυγίανσης θα πιάσει τόπο η ΛΑΡΚΟ και θα σωθούν οι θέσεις των εργαζομένων, με βιώσιμο τρόπο θα γίνει αυτό και στην ΕΑΒ, με βιώσιμο τρόπο θα γίνει στα ναυπηγεία και όχι όπως θέλετε εσείς για να σκορπάτε λεφτά στον άνεμο επειδή δήθεν βρήκατε ευκαιρία τώρα με τον Covid.
Οφείλω να απαντήσω και σε δύο ακόμα επιχειρήματα που θέσατε. Επιχείρημα πρώτο: Να συγκρίνουμε –λέει- και να αθροίσουμε την περίοδο 2010-2015 και πόση ύφεση αθροιστικά έχει αυτή η περίοδος και την περίοδο 2015-2019 για να δείξουμε –λέει- ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε πολύ καλύτερα.
Με συγχωρείτε, κύριε Γεώργιε Τσίπρα, αλλά αυτή είναι η κλασική λαθροχειρία που κάνει συνεχώς και ο ξάδελφός σας κ. Αλέξιος Τσίπρας, αλλά ο ελληνικός λαός τον πήρε είδηση γρήγορα. Όταν λέτε να αθροίσουμε την περίοδο 2010-2015, αθροίζετε την περίοδο της κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου και την περίοδο της κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά με την ενδιάμεση μικρή περίοδο της συγκυβερνήσεως του Λουκά Παπαδήμου. Αυτό αθροίζετε. Εάν αθροίσετε αυτές τις δύο περιόδους, θα διαπιστώσετε ότι η πρώτη περίοδος της κυβερνήσεως Παπανδρέου είχε 20% με 25% ύφεση, ενώ η Ελλάδα ήδη το 2014 είχε γυρίσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Προσέξτε, όμως: Η πολιτική σας λαθροχειρία είναι ακόμα χειρότερη για τον εξής λόγο, κύριε Τσίπρα: Φορτώνετε σε εμάς ως ύφεση δικής μας ευθύνης όλη την περίοδο του Γιώργου Παπανδρέου, όταν το μισό υπουργικό συμβούλιο του Γιώργου Παπανδρέου είναι στον ΣΥΡΙΖΑ.
Δηλαδή ευθύνομαι εγώ για την ύφεση της κυβερνήσεως Ραγκούση, ευθύνομαι εγώ για την ύφεση της κυβερνήσεως Τζάκρη, ευθύνομαι εγώ για την ύφεση της κυβερνήσεως Κουρουμπλή, ευθύνομαι εγώ την ύφεση της περιόδου ή Σπίρτζη, ευθύνομαι εγώ την ύφεση της περιόδου -πώς τον λένε;- Κοτσακά, ευθύνομαι εγώ την ύφεση της περιόδου Ξενογιαννακοπούλου; Μην τους πάρω έναν, έναν, θα μας πάρει μέχρι το πρωί.
Δηλαδή, πήρατε όλο το υπουργικό συμβούλιο που κυβερνούσε με την ύφεση στο μείον 20, και θέλετε να φορτώσετε το μείον 20 σε εμάς! Καλά, δεν ντρέπεστε;
Όλη η περίοδος του Γιώργου Παπανδρέου σας ανήκει. Γιατί σας ανήκει; Γιατί αφού θέλατε να πάρετε όλο το υπουργικό του συμβούλιο, κύριε, θα το πάρετε και με τις ζημιές του, όχι μόνο με τα οφέλη του. Άρα λοιπόν βγείτε να εξηγήσετε στον ελληνικό λαό πώς φωνάζατε ταυτόχρονα στο Σύνταγμα «Έξω ο Παπανδρέου, κάτω το μνημόνιο, γερμανοτσολιάδες» και μετά κάνατε Υπουργούς όλους τους Υπουργούς του Παπανδρέου και μετά τα ξαναλέμε.
Και επαναλαμβάνω κάτι που το είπα πριν και μάλλον κάνατε ότι δεν το ακούσατε. Σήμερα ο κ. Δημήτρης Καμπουράκης μας θύμισε μια καταπληκτική ιστορία. Επί ενάμιση χρόνο δεν μπορούσε να πάει στα Χανιά, γιατί οι ταξιτζήδες στα Χανιά είχαν κρεμασμένο ένα πανό που έλεγαν: «Έξω ο Καμπουράκης από τα Χανιά που υποστηρίζει τον μνημονιακό νόμο Ραγκούση». Κι εσείς έχετε πάρει Βουλευτή σας τον Ραγκούση και σας έφταιγε ο Καμπουράκης! Τέτοιοι είστε.
Κλείνω αμέσως, κυρία Πρόεδρε. Η ελληνική Κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει -κι είμαι πολύ περήφανος γι’ αυτό- με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο τους λιγοστούς πόρους που έχει ο Έλληνας φορολογούμενος και τους οποίους αξιοποιούμε με τρόπο που δείχνει σεβασμό στον κόπο, στον ιδρώτα και στους φόρους του. Μέχρι στιγμής –το λέω γιατί κανείς δεν ξέρει την εξέλιξη της πανδημίας τους επόμενους μήνες στον πλανήτη, ελπίζω να είναι καλή- και στην οικονομία η εξέλιξη στην Ελλάδα είναι καλή σε σχέση πάντα με αυτό που περνάνε οι υπόλοιποι γείτονές μας, τα υπόλοιπα κράτη της ευρωζώνης και τα υπόλοιπα κράτη του δυτικού κόσμου. Ακόμα η ελληνική οικονομία αντέχει και αν συνεχίσουμε με την ίδια πειθαρχία, με την ίδια εργατικότητα και με την ίδια υπομονή γρήγορα η ελληνική οικονομία θα ξεπεράσει τη βαθιά ύφεση που θα έρθει 2020 λόγω αυτής της μεγάλης συμφοράς.
Και σας έχω εξηγήσει εβδομήντα φορές για το θέμα που λέτε συνέχεια ότι η ύφεση ξεκίνησε το τέλος του 2019 και συνεχίζει και στις αρχές του 2020. Δεν έχει νόημα να αντιδικούμε. Γιατί εσείς θα λέτε τα συριζέικα, εγώ θα λέω τα της Νέας Δημοκρατίας, οι δικοί μου ψηφοφόροι θα λένε ότι καλά τα λέει ο Άδωνις, οι δικοί σας θα λένε ότι καλά τα λέει ο Γιώργος. Αυτά δεν έχουν σημασία..
Στην οικονομία υπάρχει ένας υπεράνω ημών κριτής κι εκεί κρίνεται ποιος λέει αλήθεια και ποιος λέει ψέματα. Είναι οι αγορές, οι άνθρωποι δηλαδή που δεν ψηφίζουν, αλλά βάζουν τα λεφτά τους. Και οι αγορές τον Φεβρουάριο του 2020 είχαν ρίξει το επιτόκιο δανεισμού του 10ετούς ελληνικού ομολόγου κάτω από το 1%. Λέτε, κύριε Γεώργιε Τσίπρα, να ήθελαν οι αγορές να κάνουν το χατίρι στον Μητσοτάκη, χάνοντας δισεκατομμύρια; Σοβαρευτείτε επιτέλους! Είχαν κρίνει οι αγορές ότι πήγαινε πολύ καλά η ελληνική οικονομία, γι’ αυτό έπεσαν τα επιτόκια.
Ήρθε ο Covid -όπως ήρθε και για τους άλλους- αλλά πάλι τηρουμένων αναλογιών καλύτερα πάει η ελληνική οικονομία. Και θέλω να πω ότι με σκληρή δουλειά, με αποφασιστικότητα και με υπευθυνότητα και με λιγότερο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει πολύ καλά η Ελλάδα το 2020!»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου