Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

Ομιλία Κώστα Μπούμπα στη Βουλή για τις Περιβαλλοντολογικές διαστάσεις του κορωνοϊού (Βίντεο)

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΕΡΡΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Ολοκλήρωση της ενότητας «Δημόσια Υγεία και Περιβάλλον». Ειδικότερο θέμα «Περιβαλλοντικές διαστάσεις του COVID-19».   (22/06/2020)

Ομιλία Βουλευτή Σερρών Κώστα Μπούμπα στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος 22.6.20 https://youtu.be/alJNo4a7w7A

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Κωνσταντίνου Μπούμπα στη Βουλή:

Θα ήθελα να συνδυάσω την COVID- 19 - είναι και θηλυκού γένους κανονικά ο λεγόμενος κορωνοϊός -  με το περιβάλλον. 
Δεν είμαι επιστήμονας, αλλά θα σας πω κάτι. Ως δημοσιογράφους πριν χρόνια κάνοντας μία εκπομπή ευρισκόμενος σε ένα Συνέδριο Ιατροδικαστών ρωτώντας τους ιατροδικαστές για εξιχνίαση εγκλημάτων το πόσο εντυπωσιασμένοι ήταν, μου είπαν το εξής: ότι μέσα από τους ιστούς ενός πτώματος, αυτό που τους κάνει να εντυπωσιάζονται είναι ότι ανακαλύπτουν καινούργιους μύκητες, παράσιτα και ιούς και δεν τους γνωρίζει η ανθρωπότητα. 
Σίγουρα ο κάθε ιός όπως και ο μύκητας, για παράδειγμα η χολέρα που το 1961 και σήμερα κοστίζει 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους σε θάνατο είναι η λεγόμενη επιδημία των φτωχών, διότι από τη μόλυνση του νερού έχουμε τη διάδοση της χολέρας, το φέρνω ως παράδειγμα, αλλά οι 11 ή 12 πανδημίες που σηματοδότησαν το ρου της ιστορίας άλλαξαν και το περιβάλλον πέρα από την εμπορική δραστηριότητα που την κυριαρχία είτε το 430 π.Χ.  είτε το 541 μ.Χ., για παράδειγμα ένας ιός αλλάζει την ισορροπία της πανίδας. 
 Το 1352 με το μαύρο θάνατο και το περιβόητο Coranda Giorni που είχαμε τους αρουραίους, ο Ιστορικός τότε ρωτάει, γιατί οι αρουραίοι δεν εκδιώχθηκαν από τις γάτες, διότι ο βάκιλος ήταν βάκιλος, μεταδίδονταν από τους αρουραίους. Διότι ο Πάπας της εποχής Φραγκίσκος 2ος για παράδειγμα έδωσε εντολή να σκοτώσουν τις γάτες, γιατί ήταν όργανο του σατανά. Άρα η ισορροπία άλλαξε άρα μέσω των αρουραίων και της μαύρης πανώλης μεταδόθηκε ο τύφος ή και άλλες αρρώστιες. 
Αυτό επηρέασε και το περιβάλλον, διότι και ο υδροφόρος ορίζοντας επηρεάστηκε. Υπάρχουν πολλές πανδημίες όπως και στην εποχή μας, έλεγα την άλλη φορά που ήταν εδώ και ο Δήμαρχος Αθηναίων το 1918 ξαφνικά μύρισε η Αθήνα. Βέβαια,  παίρναμε την αρνητική πλευρά του νομίσματος, 15.000 καπνεργάτες έχασαν τη δουλειά τους από τον Η1Ν1 το 1918.
 Ξαφνικά μύρισε η Αθήνα, διότι με το καπνομάγαζο δεν υπήρχε η ανθοφορία και η ευωδία.
 Τώρα, από εκεί και πέρα, βεβαίως, αν διαβάσει κανείς το βιβλίο που έχω διαβάσει πριν χρόνια « Η σιωπηλή άνοιξη» φέτος τι έγινε;
 Σιώπησε η άνοιξη για να αμυνθεί ο ίδιος ο πλανήτης. 
Είδαμε ότι μειώθηκε το διοξείδιο του αζώτου και τα μικροσωματίδια.
 Σίγουρα από τη στιγμή που οι ιοί έχουν σχέση με το περιβάλλον το επηρεάζουν, αλλά, κύριοι, το γνωρίζετε πολύ καλά, καλύτερα από μένα, ότι η επιστήμη δεν μπορεί να δώσει ακόμη στοιχεία κατά πόσο οι ιοί επηρεάζουν το περιβάλλον.
 Εάν έχουμε έναν λοιμωξιολόγο που είναι και η ειδικότητά του, η πρώτη ερώτηση που μπορεί να γίνει σε έναν λοιμωξιολόγο, όπως ήταν ο κ. Τσιόδρας καθημερινά να μας ενημερώνει, είναι ότι η Αττική δεν έχει δώσει ακόμη ορισμό το τι είναι ιός. 
Κάποιοι λένε ότι είναι διηθητικά όντα. 
Κάποιοι μιλούν ότι είναι κάποια ενδοκυτταρικά παράσιτα σε λανθάνουσα μορφή RNA  πριν εκατομμύρια χρόνια και οι επιστήμονες μελετούν και λένε από τη στιγμή που το περιβάλλον μεταλλάσσεται, μεταλλάσσονται και οι ιοί και δεν ξέρουμε κατά πόσο επηρεάζονται και ψάχνουν έναν άλλον φορέα να μπουν στον άνθρωπο. 
Άρα έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε για να δούμε κατά πόσο οι ιοί επηρεάζουν γενικότερα την ισορροπία του περιβάλλοντος. 
Αυτό σίγουρα είναι η κορωνίδα της ιατρικής, διότι λένε, ότι δεν μπορούν να καταλάβουν πώς είναι δυνατόν κάτι που δεν είναι ούτε ζωντανό ούτε νεκρό είναι σε πολύ μεγάλο λήθαργο και όταν μπαίνει μέσα σε ένα κύτταρο και το μετατρέπει σε κύτταρο ξενιστή, αυτή τη στιγμή διαιρείται, πολλαπλασιάζεται, μεταφράζεται και σίγουρα επηρεάζει το περιβάλλον, διότι έχει άμεση σχέση με τα ζώα. Ναι, οι νυχτερίδες αυτή τη στιγμή ευθύνονται, οι μυρμηγκοφάγοι ευθύνονται.  
Αν δεν κλείσουμε τη βιβλιογραφία και δούμε την ιστορία της Ιατρικής, ναι η ίδια η φύση, αλλά να πάρουμε και την άλλη πλευρά του νομίσματος.
 Έχουμε 5.000 ιούς, μόνο το 10% είναι επικίνδυνοι. Αυτοί βρίσκονται στον πυθμένα των ωκεανών, είναι φυτοφάγοι και φέρνουν μια ισορροπία στο περιβάλλον. Αν εκλείψουν θα αλλάξουν πάρα πολλά πράγματα. Εξάλλου, μόλις το 1935 τους ανακαλύψαμε στο λεγόμενο μωσαϊκό του καπνού και μιλάω για τους επιστήμονες στους οποίους έλαχε να τους δουν σε ένα φύλλο καπνού τους ιούς. 




Επηρεάζεται το περιβάλλον, αυτό τουλάχιστον λέει η ιστορία. Σίγουρα, πολλώ δε μάλλον τώρα που η τεχνολογία έχει ανέβει, η ρύπανση είναι μεγαλύτερη παγκοσμίως, αυτό το pollution κατά τους αγγλοσάξονες. Έχουμε 8 εκατομμύρια θανάτους από πνευμονία και σίγουρα πολλές πανδημίες έχουν επηρεάσει το περιβάλλον, τη γονιμότητα, την ανθοφορία. Για παράδειγμα, ο βάκιλος έχει επηρεάσει και οι μεταλλάξεις του Η1Ν1 σε Η2Ν2, Η2Ν3, δηλαδή ασιατική γρίπη, γρίπη του Χονγκ Κονγκ, ρωσική γρίπη, δεν είναι πρωτόγνωρο, επηρέασαν την επικονίαση, έχουν επηρεάσει κάποια έντομα. Όταν λοιπόν, επηρεαστεί η μέλισσα, αυτό έχει ως άμεσο αποτέλεσμα να επηρεαστεί η καλλιέργεια.
Μια και το έθιξε ο κύριος Αποστόλου για τη βιοποικιλότητα, υπάρχει μία συνέντευξη που διάβασα πολύ παλιά, της κυρίας Φωτεινής Μυλωνά. Υπάρχει μια τράπεζα σπόρων και είναι υποβαθμισμένη από το 1981. Έχει 15.000 σπόρους αυτήν τη στιγμή και από κάποια σταυρανθή λαχανικά από διάφορες γεωγραφικές ενότητες. Στη Σάμο, αν δεν κάνω λάθος, υπάρχει το αρχιπέλαγος με 4.500 σπόρους. Είναι καλό να ειδοποιηθούν και αυτοί οι φορείς. 
Για να ολοκληρώσω στο θέμα της πανδημίας, θεωρώ από τη στιγμή που οι περισσότεροι ιοί, στην πλειονότητα είναι φυτοφάγοι, σίγουρα υπάρχει σχέση με το περιβάλλον. Από τη στιγμή που μεταλλάσσεται ο ιός και το περιβάλλον σίγουρα επηρεάζεται. Ο άνθρωπος δεν μεταλλάσσεται, τουλάχιστον σωματικά - πνευματικά ή ιδεολογικά μπορεί - αλλά ο ιός μεταλλάσσεται συνέχεια. Άρα, σίγουρα είμαστε ακόμη σε έρευνα, αλλά θα πρέπει να δούμε κατά πόσο και η μόλυνση του περιβάλλοντος, η αλλαγή της ισορροπίας, επηρεάζει αυτούς τους ιούς. Είναι επιστημονικό το επίπεδο σίγουρα και δεν μπορούμε να ασχοληθούμε εμείς, αλλά θα πρέπει να προσαρμοστούμε και να διδαχθούμε από το παρελθόν. 
Αν σήμερα στην επικοινωνία που είχε η κυβέρνηση με τα ενημερωτικά σποτ, το «μένουμε ασφαλείς», υπήρχαν κάποια ντοκιμαντέρ για να μάθει ο κόσμος και δη η νεολαία που είναι ανενημέρωτη επί του θέματος, πώς λειτουργεί ο ιός με το έλυτρο, το καψίδιο, τις ακίδες, θα ήξερε και πολλά περισσότερα, γενικότερα, ο άνθρωπος γύρω από τους ιούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου