Σαράντα πέντε Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης, κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή (Αρ. Πρωτ. 7465/18.06.20) ζητώντας την κατάργηση του μηχανισμού και σε κάθε περίπτωση την τροποποίηση του άρθρου 31 του νόμου 4690/2020 (ΦΕΚ 104 Α/30.05.2020) που τον συστήνει, ώστε να προβλεφθεί καθολική απαγόρευση των απολύσεων εργαζομένων στις επιχειρήσεις που θα υπαχθούν στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση προέβλεψε αντί για την καθολική απαγόρευση των απολύσεων στις επιχειρήσεις που εντάσσονται στο μηχανισμό στήριξης, την προστασία μόνο όσων εργαζομένων ενταχθούν στο μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας και της αναγκαστικής μείωσης μισθού κατά 20% τουλάχιστον. Πρακτικά, η ωφελούμενη επιχείρηση μπορεί να κάνει απολύσεις και να διατηρήσει μόνο όσους εργαζόμενους τεθούν στο καθεστώς μειωμένων αποδοχών. Πρόκειται για μια συντονισμένη προσπάθεια απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, εκβιαστικής συρρίκνωσης των εισοδημάτων των εργαζομένων υπό την απειλή της απόλυσης και κατά συνέπεια δραστικής μείωσης της αγοραστικής τους δύναμης που θα πλήξει και τις ήδη πληττόμενες επιχειρήσεις.
Στον αντίποδα, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν για πολλοστή φορά να υιοθετήσει η κυβέρνηση την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μειώνει σημαντικά το μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων διατηρώντας στο ίδιο επίπεδο τους μισθούς των εργαζομένων, διασώζοντας τις εργασιακές σχέσεις και προστατεύοντας το σύνολο των θέσεων εργασίας.
Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, δήλωσε σχετικά:
«Η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά νομοθέτησε στη βάση των διαχρονικών αιτημάτων του ΣΕΒ που επιδιώκει την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και την μείωση μισθών σε κάθε ευκαιρία. Η ακολουθούμενη πολιτική προκαλεί μεγαλύτερη ύφεση από όση δημιουργούν οι πραγματικές συνθήκες του κορωνοϊού. Χιλιάδες οικογένειες θα βρεθούν σε αδυναμία κάλυψης βασικών υποχρεώσεων τους τόσο για τον βιοπορισμό τους όσο και για την αποπληρωμή δανείων και λοιπών καθημερινών αναγκών. Οι επιχειρηματίες θα δουν τον τζίρο τους να μειώνεται λόγω της μείωσης της κατανάλωσης και ο φαύλος κύκλος που δημιουργείται θα οδηγήσει σε νέα συμπίεση τη μεσαία τάξη και σε απόγνωση τα πιο φτωχά στρώματα. Το κράτος μπορεί και πρέπει να επιδοτήσει το μισθολογικό κόστος εξασφαλίζοντας την απόλυτη διατήρηση των μισθών, την απόλυτη προστασία των θέσεων και των εργασιακών σχέσεων. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης που έχουν αντιληφθεί έγκαιρα ότι αυτή η οικονομική κρίση δεν αντιμετωπίζεται ούτε με δανεικά, ούτε αυτόματα από τους μηχανισμούς της αγοράς, ούτε με την μετακύλιση των βαρών στους εργαζόμενους. Χρειάζεται κρατική παρέμβαση στην κατεύθυνση διάσωσης των εισοδημάτων συνολικά της κοινωνίας, στήριξη της επιχειρηματικότητας ταυτόχρονα με τη στήριξη και ενίσχυση της εργασίας. Η κυβέρνηση έχει τα χρηματικά διαθέσιμα να διατηρήσει τους μισθούς μειώνοντας ταυτόχρονα το μισθολογικό κόστος. Η Ευρώπη ως σύνολο αυτή την κατεύθυνση ακολουθεί. Ας μην γίνει η Ελλάδα και πάλι η χώρα που η κρίση θα είναι ευκαιρία για λίγους και καταστροφή για τους περισσότερους».
Στο link αναλυτικά η ερώτηση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου