Τοποθέτηση του Βουλευτή Σερρών της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνου Μπούμπα, στις 28.05.2020, στην συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος με θέμα ημερήσιας διάταξης: Περιβαλλοντικές διαστάσεις του ιού Covid-19.
Ομιλία Κ. Μπούμπα Επιτροπή Περιβάλλοντος για τις περιβαλλοντικές διαστάσεις του ιού Covid-19 28.5.20 https://youtu.be/2YirtqV0XpM
Ομιλία Κ. Μπούμπα Επιτροπή Περιβάλλοντος για τις περιβαλλοντικές διαστάσεις του ιού Covid-19 28.5.20 https://youtu.be/2YirtqV0XpM
Κύριε Δήμαρχε, σας καλωσορίζω. Η Βουλή μοιάζει και με περιφερειακό Δημοτικό Συμβούλιο. Εγώ, έχω περάσει από το δεύτερο βαθμό της αυτοδιοίκησης. Είναι εδώ οι κύριοι συνάδελφοι που είναι στον πρώτο βαθμό. Εσείς έχετε περάσει και έχετε συγκεράσει και απ’ τους δύο βαθμούς και αυτό είναι πάρα πολύ καλό και έχετε αποκομίσει την εμπειρία και από τον πρώτο και τον δεύτερο βαθμό.
Ξέρετε, εγώ, βλέποντας και αυτή την μακέτα η οποία δεν θέλω να γίνει μοκέτα, αντιλαμβάνεστε χαριτολογώντας το λέω, έχετε μια ορμή και αυτό μου αρέσει. Δηλαδή, τα κύτταρά σας είναι δυναμικά στο να μπούνε μέσα και να αλλάξουν την ψυχολογία των ανθρώπων. Σήμερα κακά τα ψέματα, τα καλύτερα πράγματα να έχεις, άμα δεν πας σε μια ευταξία να ταξινομήσεις, είναι δώρων άδωρον. Δυστυχώς εγώ από επαρχία κατάγομαι, αλλά και η πόλη μου οι Σέρρες είναι κλωνοποιημένη των Αθηνών. Δηλαδή, ρυμοτομία δεν έχουμε. Το σχέδιο πολεοδομίας δεν υπήρξε, δεν υπήρχε όραμα στη δεκαετία του 70. Ο συντελεστής δόμησης, πολλές φορές αυξήθηκε με αποτέλεσμα οι παλιές οικοδομές να μην έχουν ούτε χώρους στάθμευσης, με αποτέλεσμα να ασφυκτιούν οι πόλεις. Δηλαδή, το πρόβλημα πάρκινγκ το έχει και η επαρχία, δεν το έχει η Αθήνα μόνο. Δεν μπορείτε να κάνετε ομελέτα ούτε σπάσετε αυγά.
Με πρόλαβαν κάποιοι συνάδελφοι. Πρέπει να πεζοδρομήσετε όσο το δυνατόν μπορείτε, ασχέτου κόστους. Γιατί ο κόσμος καταρχάς διαμαρτύρεται, στο πλήρωμα του χρόνου όμως, αλλάζει η ψυχολογία του και λέει τελικά, «ο Δήμαρχος είχε δίκιο, η πεζοδρόμηση μου έχει αλλάξει την ψυχολογία». Τι να το κάνω εγώ, το καλύτερο κατάστημα να έχεις, το καλύτερο μουσείο, το καλύτερο ξενοδοχείο, το καλύτερο σπίτι, την καλύτερη δουλειά και να μην έχεις χώρο, όπου θα σε εμπνέει. Θα έχεις το πάρκο σου, τα παρτέρια σου, τους δρόμους, την πεζοδρόμηση, για να αλλάξει η ψυχολογία σου. Θα μπορούσατε να κάνετε πολλά περισσότερα. Δεν μπορείτε να επεκταθείτε, δεν είστε Ρώμη όπου υπάρχει μεγάλο σχέδιο να απλωθεί η Αθήνα. Δυστυχώς, γίνανε εγκλήματα στη δεκαετία του 70. Μιας και ο αγαπητός συνάδελφος, ο κ. Χιονίδης αναφέρθηκε σε κάποιες πόλεις, αν θα πάμε ιστορικά, οι πανδημίες, - οι 10 μεγάλες πανδημίες στην ανθρωπότητα, που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας - άλλαξαν μορφολογικά και τις πόλεις.
Δεν θα μακρηγορήσω. Για παράδειγμα, από το 430 π. Χ. στον λιμό της Αθήνας κατά τον δεύτερο πελοποννησιακό πόλεμο, η Αθήνα άλλαξε. Το 540 μ. Χ. στο Βυζάντιο με την πανώλη του Ιουστινιανού, τα τείχη της Βασιλεύουσας άλλαξαν. Το 1352 άλλαξε η Βενετία, η Τεργέστη και η Σικελία, από τα λιμάνια που έπρεπε να είναι πιο ασφαλές. Το 1630 άλλαξε το Λονδίνο και το Μιλάνο, από πανδημίες του παρελθόντος. Στο κίτρινο πυρετό του Μέμφις, στα τέλη του 19ου αιώνα, αλλάζει η Νέα Ορλεάνη, η Μασαχουσέτη και Νέα Υόρκη. Δεν διδαχθήκαμε από αυτές τις πανδημίες. Ααυτό το έργο το έχουμε ξαναζήσει και τότε έκλεισαν σχολεία και τότε ο κόσμος δεν είχε δουλειές. Έρχομαι στο 1918, η Αθήνα ξαφνικά - λένε οι άνθρωποι που έχουν τα γραφόμενα του 1918 - μύρισε μετά την Ισπανική γρίπη Η1Ν1 λουλούδια. Διότι, υπήρχαν τα καπνομάγαζα της εποχής. Βέβαια, δυστυχώς, η άλλη παράμετρος είναι, ότι πολλοί καπνεργάτες δυστυχώς έχασαν τη δουλειά τους στα μέσα του 1919. Η Αθήνα, ευωδίαζε. Μύρισε η Αθήνα. Όπως τώρα καθάρισε η ατμόσφαιρα που είναι πολύ πιο βεβαρημένη με τα μικροσωματίδια, το διοξείδιο του άνθρακα, του αζώτου. Ακόμη και τότε άλλαξαν οι πόλεις.
Άρα, λοιπόν, είναι μια ευκαιρία. Πρώτον και εσείς πραγματικά, αυτό που οραματίζεστε που ήταν πάρα πολύ καλό αυτό που μπήκατε γρήγορα να αλλάξετε την ψυχολογία να αλλάξετε τη ζωή. Έχουμε να κάνουμε με την ποιότητα ζωής και είθε η αυτοδιοίκηση να είχε τα απαιτούμενα κονδύλια. Όπως οι πολλοί επαΐοντες και αυτοί όλοι που θα συγκροτηθούν να σας δώσουν ιδέες, είναι καλό, αλλά πρωτίστως εσείς είστε ο επικεφαλής κωπηλάτης, που θα πάει μπροστά να δώσει το όραμα και όλες οι απόψεις, η σύνθεση απόψεων και ιδεών είναι πολύ καλό.
Μέσα τώρα από αυτή την πανδημία, η οποία θα μας ενοχλεί για αρκετό καιρό, όπως και να το κάνουμε, είναι «ο ρους» της ανθρωπότητας. Δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, είναι μία ευκαιρία να αλλάξει και η νοοτροπία μας σε ό,τι αφορά στη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, σε ότι αφορά στις περισσότερες πεζοδρομήσεις και να βάλουμε το πράσινο στη ζωή μας, όπου μπορούμε. Να κάνουμε, δηλαδή, μια έξυπνη πόλη όσο είναι δυνατόν.
Σε ότι αφορά αυτό που μας είπατε με τις μετρήσεις, κύριε Χιονίδη, για την ατμοσφαιρική ρύπανση. Θα ήθελα να σας πω, ότι το Τορίνο ως έξυπνη πόλη, το εφαρμόζει αυτό εδώ και χρόνια και κάνει ανά τακτά μετρήσεις, βοηθάει.
Το λέω αυτό για τις πανδημίες, γιατί αν δείτε για παράδειγμα και πρόσφατες πανδημίες του εικοστού (20ου) αιώνα, δηλαδή, η γρίπη του Χονγκ Κονγκ το 1968 άλλαξε το λιμάνι του Χονγκ Κονγκ. Επίσης, είχαμε την ασιατική 1957.
Η Ρωσική γρίπη του 1977, άλλαξε τη Μόσχα, εννοώ από τη μορφολογική άποψη της δομής και είναι ευκαιρία.
Κλείνοντας, επαναλαμβάνω ότι είναι ευκαιρία να αλλάξει η νοοτροπία.
Κύριε Δήμαρχε, σας εύχομαι καλό κουράγιο και καλή δύναμη στο έργο σας, με την κορωνίδα όλων των πόλεων, όπως είναι η Αθήνα, που αλλάζει την ψυχολογία, είθε να κάνουμε μια πόλη πιο ποιοτική και πιο ανθρώπινη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου