Την απάντηση σε έναν κρίσιμο γρίφο, αυτόν της επιστροφής ή όχι των μικρών μαθητών στα Δημοτικά σχολεία, πρόκειται να δώσει η κυβέρνηση τη Δευτέρα. Τι λέει η επιστημονική επιτροπή δια στόματος Σωτήρη Τσιόδρα.
Την απάντηση σε έναν κρίσιμο γρίφο, αυτόν της επιστροφής ή όχι των μικρών μαθητών στα Δημοτικά σχολεία, πρόκειται να δώσει η κυβέρνηση τη Δευτέρα.
Όπως όλα δείχνουν τα σχολεία θα ανοίξουν από 1ης Ιουνίου και για έναν μήνα. Ωστόσο οι γονείς εξακολουθούν να είναι ανήσυχοι και προβληματισμένοι για το εάν είναι προς όφελος των παιδιών κάτι τέτοιο.
Σύμφωνα, δε, με τα στοιχεία και νέας δημοσκόπησης κατά της επιστροφής των παιδιών στα Δημοτικά σχολεία τάσσεται σχεδόν το 67% των ερωτηθέντων.
Καθησυχάζει ο Σωτήρης Τσιόδρας
Τη δική του, ξεκάθαρη θέση, στο πολυσύνθετο ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων, αλλά και τους λόγους για τους οποίους είναι καλύτερα οι μαθητές να επιστρέψουν στις τάξεις, αναφέρθηκε εκτενώς κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα μας ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο κ. Τσιόδρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις ανησυχίες των γονιών, σημειώνοντας ότι πρέπει να εστιάσουμε στις «καταλληλότερες επιλογές».
Παράλληλα αναφέρθηκε και στις συνέπειες από το «λουκέτο» των σχολείων, που αποτέλεσαν από τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης στη μάχη κατά του κοροναϊού.
Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο, ο κ. Τσιόδρας εκτίμησε πως τα οφέλη της επιστροφής των παιδιών στα σχολεία είναι περισσότερα από τους κινδύνους.
Ξεκινώντας λοιπόν την αναφορά του σε αυτό το θέμα, ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως «υπήρξε κάποιο επιδημιολογικό όφελος στο λουκέτο. Πολλές χώρες της ΕΕ ξεκίνησαν την επιστροφή των παιδιών. Σε κάποιες χώρες τα σχολεία δεν έκλεισαν ποτέ. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν την αγωνία των ανθρώπων. Πολλοί γονείς δεν θέλουν να τα στείλουν στο σχολείο. Από την άλλη, κάποιοι γονείς δεν μπορούν να υποστηρίξουν την διδασκαλία από το σπίτι».
«Ενώ υπάρχουν επιχειρήματα για επιστροφή στο σχολείο, πολλοί λένε πως η επιστήμη δεν έχει φτάσει στο επίπεδο για 100% ασφάλεια. Τώρα δεν υπάρχουν δεδομένα πως τα παιδιά είναι 100% ασφαλές να επιστρέψουν στα σχολεία. Δείχνουν ότι τα παιδιά δεν διατρέχουν άμεσο κίνδυνο. Υπάρχουν όμως και παιδιά που θα περάσουν βαριά τη νόσο και παιδιά που περνούν το σπάνια φλεγμονώδες σύνδρομο. Το συμπέρασμα δεν είναι πως δεν συμβαίνουν αυτά, αλλά ότι συμβαίνουν πολύ σπάνια. Να μη μένουμε όμως σε αυτά τα σπάνια ευρήματα» συμπλήρωσε.
Τα επιχειρήματα υπέρ του ανοίγματος των σχολείων
Στη συνέχεια αναφέρθηκε εκτενώς στους λόγους για τους οποίους είναι υπέρ του ανοίγματος των σχολείων.
Σύμφωνα λοιπόν με τα λεγόμενά του, πρώτον, υπάρχει ανισότητα στην εκπαίδευση για παιδιά που δεν έχουν μεγάλη οικονομική δυνατότητα.
Ακόμα, υπάρχει κόστος σε χαμένη εκπαιδευτική γνώση. Πολλά παιδιά δεν παρακολουθούσαν στο εξωτερικό ολοκληρωτικά την εκπαίδευση.
Επιπλέον, αναγνωρίζονται περισσότερες επιπτώσεις στην πνευματική και ψυχική υγεία των παιδιών. Ας μην υποτιμάμε την επιρροή του σχολείου στην κοινωνικοποίηση των παιδιών.
Επιπροσθέτως, υπάρχουν οικονομικοί λόγοι. Το κόστος της μη παρακολούθησης θα είναι πάντα υψηλότερο για ένα παιδί που ζει σε ένα περιβάλλον με προβλήματα.
Τέλος, είναι σημαντικό να ξέρει κανείς τι θα κάνει το παιδί που δεν θα πάει σχολείο. Αν είναι σπίτι, σε απομόνωση, θα είναι ασφαλέστερο. Αν όμως βγαίνει να παίζει στη γειτονιά, τότε εκτίθεται σε κίνδυνο. Οριζόντιες αποφάσεις είναι δύσκολο να λαμβάνονται.
Το σύνθετο δίλημμα
«Το άνοιγμα των σχολείων για τα μικρά παιδιά παραμένει ένα σύνθετο δίλημμα» ξεκαθάρισε και εξήγησε:
«Υπάρχουν αρκετά υπέρ και κάποιοι ενδοιασμοί. Από την άλλη η δεδομένη χρονική στιγμή μοιάζει η καταλληλότερη για να επιστρέψουν τα περισσότερα παιδιά, υπό προϋποθέσεις, στην κανονικότητα που τους στερήσαμε. Κατά τη γνώμη μου τα οφέλη είναι περισσότερα από τους κινδύνους. Κι όσο περνά ο καιρός, το κοινωνικό κόστος του να κρατά κανείς σχολεία κλειστά θα μεγενθύνεται».
«Τα παιδιά ήδη παίζουν μαζί στις γειτονιές» πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας.
«Μπορούν να επιστρέψουν στα δημοτικά τα παιδιά μας με κανόνες υγιεινής. Με απόσταση, προσαρμοσμένα στην λειτουργία του σχολείου. Στην ασφάλεια των παιδιών και των εργαζομένων» κατέληξε.
«Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να επιστρέψουν τα παιδιά στο φυσικό τους περιβάλλον»
Στη συνέχεια ερωτηθείς για τα δημοτικά σχολεία και την προσωπική του θέση, είπε ότι υπάρχει ανησυχία στην κοινωνία, το ζήτημα συζητείται στην επιτροπή, πράγματι έχουν καλύτερα δεδομένα επιδημιολογικά τα παιδιά από τις μεγαλύτερες ηλικίας και έχει δοθεί το δικαίωμα στους ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να μην έρχοντσι σε επαφή.
«Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να επιστρέψουν τα παιδιά στο φυσικό τους περιβάλλον», είπε και πρόσθεσε ότι στην Επιτροπή η ημερομηνία επιστροφής των παιδιών στα θρανία είναι η 1η Ιουνίου και υπάρχουν οι εισηγήσεις για τα μέτρα.
Τέλος, από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έκανε γνωστό ότι οι οριστικές αποφάσεις για το άνοιγμα ή μη των δημοτικών σχολείων θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα, 25 Μαϊου.
Ζαχαράκη στο MEGA: Το σχέδιο για την πιθανή επαναλειτουργία των Δημοτικών
Από την πλευρά της η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη μιλώντας στο MEGA αναφέρθηκε στην πιθανότητα ανοίγματος των δημοτικών σχολείων.
Η κ. Ζαχαράκη τόνισε πως το άνοιγμα των δημοτικών θα αποφασιστεί από τους ειδικούς, οι οποίοι παρακολουθούν όλα τα στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κοροναϊού.
Η ίδια σημείωσε πως εφόσον έχουμε επιστροφή στις οικονομικές δραστηριότητες με άνοιγμα των καταστημάτων και η χώρα επιστρέφει σιγά σιγά στη νέα πραγματικότητα, το υπουργείο θα είναι έτοιμο και για το άνοιγμα των δημοτικών όταν κρίνουν οι ειδικοί ότι αυτό πρέπει να γίνει.
«Όταν μας δώσουν οι ειδικοί το »οκ» θα είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε όλα τα μέτρα που εφαρμόστηκαν για τα μεγαλύτερα παιδιά για να νιώθουμε όλοι ασφαλείς».
Η υφυπουργός υπογράμμισε πως εφόσον τα δημοτικά θα επαναλειτουργήσουν την 1η του Ιούνη, θα λειτουργήσουν μέχρι το τέλος του μήνα.
«Είναι πολλά τα πρακτικά ζητήματα που θα πρέπει να λυθούν».
Όσον αφορά τις απουσίες των παιδιών του δημοτικού, η κ. Ζαχαράκη είπε ότι θα ισχύσει ό,τι ισχύει για τα μεγαλύτερα παιδιά.
Πηγή: in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου