Τις ενθουσιώδεις αντιδράσεις των αγορών και των ευνοημένων χωρών από την ανέλπιστα γενναιόδωρη πρόταση της Κομισιόν ακολουθεί ο προβληματισμός για το αν η πρόταση αυτή θα περάσει και πόσο θα μεταλλαχθεί προκειμένου να συμφωνήσουν και οι «27». Οι πρώτες αντιδράσεις, πώς διαμορφώνονται οι συσχετισμοί, τι διακυβεύεται για την Ελλάδα.
Το μεγαλύτερο πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρότεινε η Κομισιόν προκαλώντας σοκ και δέος στις αγορές που αντέδρασαν με ενθουσιασμό, αλλά και στα κράτη-μέλη της ΕΕ που, αναλόγως την πλευρά που βρίσκονται και πόσο ωφελούνται από την πρόταση, αντέδρασαν με πανηγυρισμούς και επιφύλαξη αντιστοίχως.
Χρησιμοποιώντας το πάτημα που της έδωσε η γαλλογερμανική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης ανάβοντας πράσινο φως για επιχορηγήσεις σε πληττόμενα κράτη, η Κομισιόν προσπάθησε να πει το δικό της ηχηρό «whatever it takes» για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας που η πανδημία του κοροναϊού έχει τσακίσει απειλώντας τη με τη χειρότερη ύφεση στη ιστορίας της.
«Το μπαζούκας» της Κομισιόν, με όνομα «Next Generation EU» προβλέπει πακέτο 750 δισ. ευρώ – 500 δισ. ευρω επιχορηγήσεις και 250 δισ. ευρώ σε δάνεια- σε μια προσπάθεια συμβιβασμού της γαλλογερμανικής πρότασης και της πρότασης των σκληρών του Βορρά για δάνεια, και κυρίως εξασφάλισης των κονδυλίων που θα χρειαστούν για την ανάκαμψη της βαριά νοσούσας ευρωπαϊκής οικονομίας. Το ποσό δε αυτό έρχεται να προστεθεί στο 1,1 τρισ. ευρώ του νέου κοινοτικού προϋπολογισμού.
«Αυτή είναι η ώρα της Ευρώπης», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ουρσούλα φον ντερ Λαϊεν. «Η θέλησή μας για δράση θα πρέπει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όλοι».
Αναγνωρίζοντας δε το σοκ που προκαλεί η πρόταση της Κομισιόν, κυρίως στους σκληρούς του Βορρά, που θα προτιμούσαν αυτήν η οικονομική στήριξη να γίνει αποκλειστικά μέσω δανείων και όχι επιχορηγήσεων, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έσπευσε να καλέσει τους Ευρωπαίους να «παραμερίσουν τις παλιές προκαταλήψεις» και να στηρίξουν το σχέδιό της για ανάκαμψη ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε ομιλία της στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι επιχορηγήσεις «συνιστούν επένδυση για το μέλλον: στην ενίσχυση της εσωτερικής αγοράς, στην ψηφιοποίηση της οικονομίας, στην Πράσινη Συμφωνία και στο σθένος» τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Κομισιόν, εξηγώντας στους ευρωβουλευτές ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να δανεισθεί 750 δισεκατομμύρια ευρώ στις αγορές εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα 550 δισεκατομμύρια από τα οποία θα χορηγηθούν ως επιχορηγήσεις και τα 250 υπό μορφήν δανείων προς τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
«Είμαι μία επείγουσα και εξαιρετικού χαρακτήρα ανάγκη για μία επείγουσα και εξαιρετικού χαρακτήρα κρίση. Ας βάλουμε στην άκρη τις παλιές προκαταλήψεις. Είναι η ώρα της Ευρώπης, την ώρα που ενισχύονται οι διαφορές και οι ανισότητες… Η κρίση την οποία καλούμαστε τώρα να αντιμετωπίσουμε είναι τεράστια… Αλλά η ευκαιρία για την Ευρώπη είναι επίσης τεράστια, όπως και η ευθύνη μας για να πράξουμε αυτό που πρέπει στην κατάσταση αυτή» τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, που πλέον παραδίδει την «καυτή πατάτα» στους Ευρωπαίους ηγέτες που πρέπει να λάβουν τις τελικές αποφάσεις.
Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα…
Το μεγάλο παζάρι και οι σκληρές διαπραγματεύσεις ξεκινούν τώρα με πρώτο ορόσημο τη 18η Ιουνίου, οπότε συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής.
Το σχέδιο της Κομισιόν για να προχωρήσει πρέπει να λάβει ομόφωνη στήριξη από τα κράτη μέλη και το Ευρωκοινοβούλιο, προκειμένου να υλοποιηθεί.
Εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο όπως δείχνουν και οι πρώτες αντιδράσεις κυρίως των οπαδών του δόγματος της λιτότητας και της πειθαρχίας, οι οποίοι πάντως έδειξαν ότι δεν θέλουν να τραβήξουν στα άκρα το σκοινί, δείχνοντας διατεθειμένοι για μικρές υποχωρήσεις.
Σε κάθε περίπτωση, η ισορροπία μεταξύ δανείων και επιχορηγήσεων αναμένεται να είναι ένα από τα πιο «καυτά» θέματα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των κυβερνήσεων της ΕΕ τους επόμενους μήνες, όπως και τα κριτήρια κατανομής που θα καθορίσουν το πόσα χρήματα θα καταλήξουν σε κάθε χώρα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η έμπειρη Άγκελα Μέρκελ μίλησε για «δύσκολες» διαπραγματεύσεις, οι οποίες δεν θα ολοκληρωθούν στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Ο στόχος πρέπει να είναι να βρούμε το φθινόπωρο αρκετό χρόνο προκειμένου να διαβουλευθούν τα θέματα τα εθνικά κοινοβούλια και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ώστε όλα να μπορούν να τεθούν σε ισχύ την 1.1.2021» δήλωσε η Μέρκελ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Τόνισε, δε, ότι οι διαδικασίες θα συμπέσουν χρονικά με την περίοδο της γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, το β΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους. «Θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να στηρίξουμε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ώστε να καταλήξουμε σε συμφωνία» πρόσθεσε η καγκελάριος.
Πηγή: in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου