Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Οι νέοι κανόνες σε δημοτικά και παιδικούς σταθμούς – Γιατί κρίθηκε ως η καταλληλότερη στιγμή να ανοίξουν


Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να επιστρέψουν στα θρανία τους οι μαθητές των δημοτικών σχολείων, μετά από σχεδόν 2,5 μήνες.
Εκτός από τα δημοτικά, την 1η Ιουνίου θα ανοίξουν επίσης τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί καθώς κρίθηκε από τους λοιμωξιολόγους ότι είναι η πλέον κατάλληλη εποχή για να επιστρέψουν οι μικροί μαθητές στα θρανία.
«Ήταν ομόφωνη η απόφαση της επιτροπής των ειδικών για το περαιτέρω άνοιγμα των σχολείων. Έχει μεγάλη σημασία αυτό» σημείωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως αναφορικά με την απόφαση για άνοιγμα δημοτικών, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών, μιλώντας στο MEGA.
«Πράγματι η εμπειρία από γυμνάσια και λύκεια είναι πολύ αισιόδοξη. Τα μέτρα τηρήθηκαν υποδειγματικά», συμπλήρωσε.
«Να είστε βέβαιος ότι όλα έχουν συνυπολογιστεί. Προφανώς συμπεριφέρεται διαφορετικά ένα παιδί του δημοτικού. Τα παιδιά είναι ήδη έξω, στις γειτονιές. Είναι πιο ασφαλή τα παιδιά στο σχολείο. Δεν υπάρχει καλύτερος χώρος για να μάθουν πώς θα τροποποιηθεί κάθε πτυχή της καθημερινότητάς τους για να προσέχουν τους εαυτούς τους και τους άλλους», τόνισε η ίδια.
Τι θα γίνει με το προσωπικό καθαριότητας
Σε σχέση με το τι θα γίνει με το αυξημένο προσωπικό που θα χρειαστεί για την καθαριότητα των σχολείων, η κ. Κεραμέως σημείωσε ότι «είχαμε φροντίσει ώστε προσωπικό καθαριότητας σε δομές που δεν λειτουργούσαν, να καλύψουν ανάγκες σε Γυμνάσια και Λύκεια.
»Τώρα, το προσωπικό καθαριότητας που υπάρχει θα μείνει στη δομή που είναι, αλλά έχει προβλεφθεί ειδική ρύθμιση με τροποποίηση των συμβάσεων, ώστε να γίνεται καθαρισμός και κατά τη διάρκεια λειτουργίας, και μετά το πέρας της λειτουργίας. Θα δουλεύουν περισσότερες ώρες και θα πληρώνονται περισσότερο».
«Αν το τμήμα έχει λιγότερα από 15 παιδιά, θα μπορεί να λειτουργεί καθημερινά. Υπάρχει πάντα η δυνατότητα για τηλε-εκπαίδευση.
»Περισσότερο στα δημοτικά και στα νηπιαγωγεία βλέπουμε ότι θα λειτουργούν καθημερινά. Εφαρμόζεται ήδη η τηλε-εκπαίδευση. Φέραμε ρύθμιση, φέραμε υπουργική απόφαση, από εκεί και πέρα ο καθένας τίθεται προ των ευθυνών του.
»Οι εκπαιδευτικοί καλούνται να δώσουν τη δυνατότητα στα παιδιά που μένουν σπίτι να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση», επεσήμανε η υπουργός Παιδείας.
Τέλος, αναφορικά με την εκκίνηση της επόμενης σχολικής χρονιάς, η κ. Κεραμέως είπε ότι «υπάρχει σχεδιασμός για εκκίνηση νωρίτερα από την 1η Σεπτεμβρίου. Θα τα δούμε όλα αυτά. Όλα έχουν έρθει πιο μπροστά».
Τι θα γίνει με τα ολοήμερα – Πώς θα γίνονται τα διαλείμματα
Αν οι μαθητές υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα διαιρείται σε δύο υποτμήματα, και θα λειτουργούν εκ περιτροπής, Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή το ένα, Τρίτη-Πέμπτη το άλλο, και την επόμενη εβδομάδα το αντίθετο. Αν οι μαθητές δεν υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα λειτουργεί καθημερινά
Ολοήμερα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν.
Στις αίθουσες θα υπάρχουν αντισηπτικά, προβλέπεται καθαρισμός δύο φορές την ημέρα, και στη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων. Έχει προβλεφθεί ειδική νομοθετική ρύθμιση και επιπλέον κονδύλια για την τροποποίηση των συμβάσεων του προσωπικού καθαριότητας, καθώς επίσης υπάρχει η δυνατότητα για πρόσληψη επιπλέον προσωπικού καθαριότητας. Επιπλέον προβλέπεται φυσικός αερισμός των αιθουσών.
Τα διαλείμματα θα γίνονται σε διαφορετικές ώρες, ενώ απαγορεύεται η λειτουργία των κυλικείων.
Η χρήση μάσκας θα είναι προαιρετική για εκπαιδευτικούς και μαθητές (και στο σχολείο και στα σχολικά λεωφορεία).
Θα αποσταλούν οδηγίες του ΕΟΔΥ
Ειδικές οδηγίες ΕΟΔΥ θα αποσταλούν τις επόμενες ημέρες σε όλες τις δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, και σημαντικό μέρος της πρώτης ημέρας θα αφιερωθεί στην επεξήγηση των οδηγιών.
Σύμφωνα με την κ. Κεραμέως υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας όπως αυτές έχουν οριστεί από το υπουργείο Εσωτερικών. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα απουσίας μαθητή, στη βάση απλής υπεύθυνης δήλωσης γονέα ή κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου στο σπίτι που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου ή που νοσεί.
Υπάρχει η δυνατότητα για σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία από εκπαιδευτικούς για όσους μαθητές εμπίπτουν σε κατηγορίες που δικαιολογούν την απουσία τους.
Όπως γνωστοποίησε αναφορικά με τα ειδικά σχολεία, θα επαναλειτουργήσουν την 1η Ιουνίου μέχρι τις 12 Ιουνίου για την δευτεροβάθμια και μέχρι την 26η Ιουνίου για τα πρωτοβάθμια. Σήμερα θα συνεδριάσει η αρμόδια υπο-επιτροπή των λοιμωξιολόγων για να δώσει ειδικές οδηγίες για την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων ειδικής αγωγής και όπως διαβεβαίωσε η υπουργός «θα υπάρχουν αυστηρά μέτρα προστασίας».
Μητσοτάκης: Τα παιδιά πρέπει να γυρίσουν στο σχολείο
Σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα των σχολείων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο STAR, εμφανίστηκε απόλυτα σίγουρος για την απόφαση της κυβέρνησης.
Ο ίδιος εξήγησε ότι είναι η ασφαλέστερη στιγμή να τα ανοίξουν, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι εξαιρετικά.
«Τα παιδιά πρέπει να γυρίσουν στο σχολείο. Είναι μεγάλο το διάστημα των έξι μηνών χωρίς σχολείο. Θα ήταν λάθος να ακούσω τις δημοσκοπήσεις και να μην ανοίξουμε τα δημοτικά. Οι ειδικοί εισηγήθηκαν το άνοιγμα. Είναι η πιο σωστή ώρα, καθώς τα κρούσματα είναι πολύ λίγα».
Ο πρωθυπουργός απηύθυνε, δε, κάλεσμα στους γονείς να στείλουν τα παιδιά στο σχολείο. «Είναι καλύτερο να βρίσκονται σε ένα οργανωμένο περιβάλλον και όχι έξω. Είναι πιο εύκολο να τηρούν τα μέτρα σε μία οργανωμένη δομή» είπε χαρακτηριστικά.
Τι ζητούν οι δάσκαλοι για να ανοίξουν με ασφάλεια τα δημοτικά σχολεία
Ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Θανάσης Κικινής μίλησε στο in.gr για όλα όσα πρέπει να γίνουν ώστε να ανοίξουν με ασφάλεια τα δημοτικά.
«Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν πρωτίστως για παιδαγωγικούς και μαθησιακούς λόγους» τόνισε εκφράζοντας όμως ταυτόχρονα τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς του για την επόμενη μέρα αλλά και μία σειρά πρακτικών ζητημάτων που απαιτούν επίλυση.
Ο κ. Κικινής σημείωσε ότι στις τάξεις των εκπαιδευτικών επικρατούσε προβληματισμός για το άνοιγμα των σχολικών μονάδων για μία σειρά ζητημάτων, και για τον λόγο αυτό είχε ζητηθεί συνάντηση με στελέχη του ΕΟΔΥ, αλλά και με εκπροσώπους των υπουργείων Εσωτερικών και Παιδείας ώστε να επισημανθούν πιθανά προβλήματα και να επιλυθούν.
«Δεν έχει ζητηθεί η άποψη των δασκάλων»
Ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ζητηθεί η άποψη των δασκάλων ενώ αναφέρθηκε στα προβλήματα που μπορεί να ανακύψουν αλλά και στα θέματα που πρέπει να λυθούν άμεσα.
«Όλο αυτό το διάστημα που ξεκινήσει η λειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είχε μεταφερθεί το προσωπικό της καθαριότητας των δημοτικών σε γυμνάσια και λύκεια. Προφανώς πρέπει να επιστρέψουν ενώ θα χρειαστεί και πρόσθετο προσωπικό για τις αυξημένες ανάγκες που θα υπάρξουν» τονίζει και προσθέτει.
«Κάποια σχολεία, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζουν κτιριακά προβλήματα καθώς έχουν μικρές αίθουσες. Ένα μέσο σχολείο της Αθήνας – αν τηρηθούν τα μέτρα απόστασης που πρέπει με τα νέα δεδομένα της πανδημίας – θα μπορεί να φιλοξενεί ανά τάξη 10 μαθητές».
Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου