Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020

Τα τερτίπια Ερντογάν εξαντλούν την υπομονή Ελλάδας και Ευρώπης – Λάδι στη φωτιά από τα τουρκικά ΜΜΕ


Παρά το γεγονός ότι η κατρακύλα της τουρκικής οικονομίας και τα εσωτερικά προβλήματα εξηγούν σε μεγάλο βαθμό γιατί ο Ερντογάν συνεχίζει αυτή τη ρητορική ενώ πίσω από τις κλειστές πόρτες μιλά για διάλογο, η τακτική αυτή έχει αρχίσει να εξαντλεί την υπομονή της Ελλάδας αλλά και των συμμάχων


Τις ευθείες απειλές πολέμου εις βάρος της Ελλάδας συνεχίζει ο Ταγίπ Ερντογάν απειλώντας να τινάξει στον αέρα τις εντατικές διπλωματικές προσπάθειες που εξελίσσονται σε όλα τα επίπεδα τα τελευταία 24ωρα προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο. Προσπάθειες μάλιστα που, όπως δηλώνουν τούρκοι αξιωματούχοι αλλά και ο ίδιος ο σουλτάνος, στηρίζουν ρίχνοντας την ευθύνη για μη ευόδωση των σχεδίων για έναρξη διαλόγου στην Ελλάδα.

Παρά το γεγονός ότι η κατρακύλα της τουρκικής οικονομίας και τα εσωτερικά προβλήματα εξηγούν σε μεγάλο βαθμό γιατί ο Ερντογάν συνεχίζει αυτή τη ρητορική ενώ πίσω από τις κλειστές πόρτες μιλά για διάλογο, η τακτική αυτή έχει αρχίσει να εξαντλεί την υπομονή της Ελλάδας αλλά και των συμμάχων, οι οποίοι το επόμενο διάστημα -με αποκορύφωμα τη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Σεπτεμβρίου- θα κληθούν να πάρουν δραστικές αποφάσεις εφόσον η Τουρκία δεν αποκλιμακώσει.

Εκτενής συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά θα υπάρξει και την ερχόμενη Τετάρτη, ημέρα συνεδρίασης του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (NAC). Παρά την προσπάθεια του ΝΑΤΟ να αποφύγει δυσάρεστες καταστάσεις που θα έθεταν σε κίνδυνο την ίδια την αποστολή του -εξ’ ου και η συζήτηση σε χαμηλόβαθμο επίπεδο περί του αν υπάρχει περιθώριο έναρξης τεχνικού διαλόγου για την κατάρτιση κάποιου μηχανισμού αποτροπής συγκρούσεων- το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου θα τεθεί επί τάπητος.
Πάντως, οι προσδοκίες φαίνεται να είναι μικρές, καθώς οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την αποκλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά διεξάγονται με επίκεντρο το Βερολίνο και όχι το ΝΑΤΟ. 

Απειλεί την Ελλάδα και… σκίζει χάρτες ο Ερντογάν

Και σε αυτή την περίπτωση ωστόσο, το έργο του Βερολίνου και των Βρυξελλών για πρόοδο στις συζητήσεις καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολο με υπαιτιότητα της Άγκυρας.
Οι λεκτικές προκλήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -πέρα από το ότι έχουν ξεπεράσει κάθε όριο- έχουν γίνει ιδιαίτερα κουραστικές αφού επαναλαμβάνονται, σαν να πρόκειται για λούπα, κάθε μέρα εδώ και αρκετούς μήνες.
Το Σάββατο, ο Ερντογάν πήγε ένα βήμα παρακάτω βάζοντας στο «ρεπερτόριό» του ιδιαίτερα πολεμική ρητορική. Μιλώντας στην Κωνσταντινούπολη με αφορμή την τελετή έναρξης της λειτουργία ενός νοσοκομείου, ο τούρκος πρόεδρος απηύθυνε ξεκάθαρες απειλές κατά της χώρας μας και υποστήριξε πως δεν πρόκειται να δεχτεί διεθνή έγγραφα ή χάρτες στα οποία η Τουρκία δεν θα είναι σύμφωνη.
Ειδικότερα, απείλησε την Ελλάδα με στρατιωτική δράση, ενώ χαρακτήρισε τις προκλητικές ενέργειες της χώρας του στην Ανατολική Μεσόγειο ως απλή επιδίωξη διατήρησης των «δικαιωμάτων» της Τουρκίας και της «δικαιοσύνης». Παράλληλα, κατηγόρησε την Αθήνα πως επιχειρεί να «φυλακίσει» την Τουρκία σε μια μικρή θαλάσσια περιοχή γύρω από τις ακτές της.
«Η Τουρκία έχει την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική δύναμη για να πετάξει ανήθικους χάρτες και έγγραφα που επιβάλλονται από άλλους» είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu. «Είτε θα το καταλάβουν πολιτικά και διπλωματικά, είτε θα το βιώσουν οδυνηρά στο πεδίο της μάχης» πρόσθεσε.

Το μήνυμα Δένδια – Παναγιωτόπουλου σε Στόλτενμπεργκ

Λίγες ώρες νωρίτερα, και συνεχίζοντας το μπαράζ διαβουλεύσεων με αφορμή και την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις 24-25 Σεπτεμβρίου, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Η επαφή αυτή έρχεται δύο ημέρες μετά το tweet του Στόλτενμπεργκ που έβαλε «φωτιά» στην Αθήνα και στο ζήτημα της αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Στο επίκεντρο της συνομιλίας βρέθηκαν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης από πλευράς της Τουρκίας, με την απόσυρση των πλοίων ως προϋπόθεση για έναρξη διαλόγου.
Συζήτησαν, επίσης, για την πρόταση Στόλτενμπεργκ για μηχανισμό αποκλιμάκωσης εντάσεων στο πλαίσιο των γνωστών θέσεων της Αθήνας.
Σχετικά με αυτό, αρχικές συζητήσεις φέρεται να είχαν γίνει την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο κ. Στόλτενμπεργκ βρέθηκε στο Βερολίνο, όπου πέρα από τον Νίκο Παναγιωτόπουλο συναντήθηκε και με την Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπαουερ.
Στο φως της δημοσιότητας ήρθε μάλιστα και ο διάλογος που είχαν οι δύο πλευρές, όπως αποκάλυψε ο ΣΚΑΙ.
Ο επίμαχος διάλογος:
Παναγιωτόπουλος: Όσο παραμένουν σ’ αυτό το σημείο τόσα πλοία αυξάνεται ο κίνδυνος να γίνει κάτι λόγω υπερσυγκέντρωσης, κόπωσης και έντασης πολλών πλοίων σε μια τόσο περιορισμένη περιοχή.
Στόλτενμπεργκ: Εντάξει. Τι μπορώ να κάνω;
Παναγιωτόπουλος: Να μεσολαβήσεις ώστε να βρεθεί τρόπος να αποσύρει αμέσως ο Ερντογάν όλα τα πλοία.
Στόλτενμπεργκ: Όλα τα πολεμικά;
Παναγιωτόπουλος: Όλα τα πολεμικά.
Στόλτενμπεργκ: Και το Oruc Reis;
Παναγιωτόπουλος: Βεβαίως και το Oruc Reis. Αν αποσυρθούν τα πολεμικά, θα φύγει και αυτό, γιατί ποτέ δε βγαίνει χωρίς συνοδεία πολεμικών πλοίων. 

Ετοιμη η ΕΕ για κυρώσεις αν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει έτοιμη να επιβάλει περιοριστικά μέτρα, εφόσον η Τουρκία δεν προχωρήσει σε αποκλιμάκωση, επανέλαβε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν υπεύθυνος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πήτερ Στάνο.
«Η ΕΕ είναι πολύ ξεκάθαρη σε σχέση με την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα και την Κύπρο και η προσδοκία της ΕΕ εκφράστηκε προς στην Τουρκία τόσο με δημόσιες δηλώσεις όσο και μέσω της δέσμευσης του Ύπατου Εκπροσώπου Μπορέλ ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαβούσογλου, τον ενημέρωσε για τις συζητήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών και τις προσδοκίες της ΕΕ να δουν την αποκλιμάκωση, να δουν διάλογο και δέσμευση και όχι μονομερή βήματα τα οποία αποτελούν προκλήσεις και συμβάλλουν στην αύξηση των εντάσεων» υπογράμμισε ο Πήτερ Στάνο.
Επιπροσθέτως, ο κ. Στάνο τόνισε ότι «η ΕΕ έχει ξεκαθαρίσει τι θα συμβεί από την πλευρά μας εάν δεν υπάρχουν δείγματα αποκλιμάκωσης. Γι’ αυτό το συμβούλιο είναι έτοιμο να ξεκινήσει συζητήσεις για πιθανά περιοριστικά μέτρα αλλά όλοι ελπίζουμε ότι είναι πιθανόν να προχωρήσουμε μέσω του δρόμου του διαλόγου και των συζητήσεων».

Ο ρόλος των τουρκικών ΜΜΕ

Μέσα σε αυτό το κλίμα η Άγκυρα, μέσω των ελεγχόμενων στη μεγάλη πλειοψηφία τους από την κυβέρνηση ΜΜΕ, συνεχίζει τα επικίνδυνα παιχνίδια εντυπώσεων.
Αυτή τη φορά, έγκριτα μέσα της γείτονος μίλησαν για μεταφορά 40 τανκς στα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου, είδηση που αναγκάστηκαν -χωρίς να αποκλείεται ότι υπήρξαν άνωθεν παρεμβάσεις δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο- να διαψεύσουν λίγη ώρα αργότερα και αφού είχε προκληθεί αναστάτωση, μιλώντας για προγραμματισμένη μεταφορά αρμάτων μάχης από τη Συρία, τα οποία όμως δεν κατευθύνονται στον Έβρο και κίνηση που δεν αφορά με οποιοδήποτε τρόπο την Ελλάδα.
Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, η είδηση περί μεταφοράς των τανκς στα ελληνοτουρκικά σύνορα δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια.
Όπως επισημαίνει δημοσιογράφος του τουρκικού πρακτορείου, αποτελεί προγραμματισμένη δραστηριότητα της δεύτερης στρατιάς με έδρα τη Μαλάτεια και δεν πρόκειται για οποιαδήποτε μεταφορά στρατευμάτων στα σύνορα με την Ελλάδα.




Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου