Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

Προκλητικός Ερντογάν: Θέλουμε πολιτική λύση με την Ελλάδα αλλά δεν το αποδέχεται


«Μπορούμε να βρούμε ένα κοινό έδαφος όπου όλοι να κερδίσουν. Μπορούμε να εφαρμόσουμε μια πολιτική win-win. Αλλά η Ελλάδα δεν το αποδέχεται», τόνισε ο τούρκος πρόεδρος


Δεν έχουν τέλος οι προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας καθώς μετά το μπαράζ προκλητικών δηλώσεων από τούρκους αξιωματούχους τα προηγούμενα 24ωρα, το βράδυ της Τετάρτης εκδόθηκαν δύο νέες Navtex για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην Ανατολική Μεσόγειο, με την ονομασία «ρωσικές ασκήσεις πυρός».
Όπως έγινε γνωστό, η  πρώτη άσκηση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 8 – 22 Σεπτεμβρίου και η δεύτερη μεταξύ 17 – 25 Σεπτεμβρίου.


Η Τουρκία αντί να προχωρά προς το δρόμο της αποκλιμάκωσης ρίχνει συνεχώς λάδι στη φωτιά πυροδοτώντας νέες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Απώτερος στόχος του τούργκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι να δημιουργήσει τετελεσμένα και να σύρει την Ελλάδα σε διάλογο με τους δικούς του όρους.

Η ηγεσία της γειτονικής χώρας εμφανίζεται νευρική και προχωρά σε σπασμωδικές κινήσεις καθώς έχει ενοχληθεί από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής, σε περίπτωση που μέχρι τότε δεν έχουν υπάρξει κινήσεις αποκλιμάκωσης της Άγκυρας.

Ερντογάν: Να εφαρμόσουμε πολιτική win-win

Την ώρα που η Άγκυρα εντείνει την προκλητικότητά της, έγινε σήμερα γνωστές νέες δηλώσεις του Ερντογάν σε σχέση με τις επόμενες κινήσεις του καθώς και πως βλέπει τον διάλογο με την Ελλάδα.
Όπως μεταδίδει η κυπριακή ιστοσελίδα ΣΙΓΜΑ,  o τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», μιλώντας προς τα στελέχη του κόμματός του κατά τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής την περασμένη Τρίτη, είπε συγκεκριμένα ότι «στην Ανατολική Μεσόγειο έχουμε 100% δίκιο και δεν θα παραιτηθούμε από τη διεκδίκησή του».
Μπορούμε, φέρεται να είπε ο Ερντογάν,  «να καθίσουμε με όλους στο ίδιο τραπέζι. Δεν υποχωρούμε από τα δικαιώματά μας. Μπορούμε να βρούμε ένα κοινό έδαφος όπου όλοι να κερδίσουν. Μπορούμε να εφαρμόσουμε μια πολιτική win-win. Αλλά η Ελλάδα δεν το αποδέχεται.
Εμείς όμως συνεχίζουμε τα πάντα στο τραπέζι. Υποστηρίζουμε την πολιτική λύση. Η Γερμανία θέλει να μεσολαβήσει, αλλά πρέπει να υποστηρίξει με κάποιο τρόπο και τον στρατηγικό της εταίρο τη Γαλλία».

Προκλήσεις δίχως τέλος

Την απόφαση της Άγκυρας να εκδώσει Navtex έως τις 23 Σεπτεμβρίου, προσεγγίζοντας το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου και τη Ρόδο, σχολίασε ο διεθνολόγος  Κωνσταντίνος Φίλης, επισημαίνοντας ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο και ότι βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή.
«Είτε η Τουρκία έχει περάσει στην άλλη όχθη του ποταμού και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια, ακόμα και για τα χειρότερα, που είμαστε, είτε η Τουρκία κατά την πάγια τακτική του ανατολίτικου παζαριού φέρνει κι αυτό το ζήτημα στη δημοσιότητα ως μοχλό πίεσης ενόψει και της Συνόδου Κορυφής, συνδέονται χρονικά δεν είναι τυχαίο αυτό.
Στόχος, να παίξει ένα χαρτί ακόμα, είτε αποσύροντάς το για να ικανοποιήσει μέρος των τακτικών επιδιώξεων της, είτε για να το χρησιμοποιήσει και να φτάσει στο πιο ακραίο σημείο» σχολίασε ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Ερευνών μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Τις τελευταίες ώρες πάντως, ήρθε στη δημοσιότητα και ένα άγνωστο επεισόδιο με το τουρκικό πολεμικό ναυτικό το οποίο φέρεται να στόχευσε μία ελληνική φρεγάτα. 
Όπως έγινε γνωστό, μετά την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην Χάλκη, αλλά και την αποστολή των ελληνικών μαχητικών στην Κύπρο, τουρκικά πλοία αποφάσισαν να προκαλέσουν τα ελληνικά πολεμικά στην Ανατολική Μεσόγειο.
Συγκεκριμένα το κρατικό κανάλι ανέφερε πως τα τουρκικά πολεμικά εξέπεμψαν ηλεκτρονικά σήματα και εγκλώβισαν στα ραντάρ τους μία – τουλάχιστον – ελληνική φρεγάτα που βρισκόταν στην περιοχή και παρακολουθούσε τις κινήσεις των Τούρκων.

Ψύχραιμη αντίδραση από το ελληνικό πλοίο

Το πλήρωμα του ελληνικού πλοίου αντιλήφθηκε την κατάσταση άμεσα και αντέδρασε πολύ ψύχραιμα και αποφασιστικά.
Κάτι παρόμοιο είχαν κάνει οι Τούρκοι και με τη Γαλλική φρεγάτα στα νερά της Μεσογείου, όταν στη συνέχεια ο Εμμανουέλ Μακρόν ανέβασε τους τόνους κατά της Άγκυρας τόσο στην ΕΕ όσο και εντός του ΝΑΤΟ.
Σε κάθε περίπτωση τα ελληνικά πληρώματα που είναι εν πλω έχουν λάβει εντολές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά, ήδη από το περιστατικό του «Λήμνος», διότι οι Τούρκοι αναζητούν την ευκαιρία να προχωρήσουν σε προκλητικές ενέργειες, οι οποίες θα την βοηθήσουν να κατηγορήσει την Ελλάδα.

Αποκλιμάκωση ζητά ο Πομπέο

Χθες, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής Μάικ Πομπέο προχώρησε σε μία ακόμη έκκληση προκειμένου να μειωθούν οι εντάσεις στην περιοχή.
Αυτή τη φορά ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κράτησε ίσες αποστάσεις καλώντας – όπως είπε – «όλους να κάνουν ένα βήμα για να μειωθούν οι εντάσεις και να αρχίσουν διπλωματικές συνομιλίες στο θέμα των διενέξεων που υπάρχουν στην ανατολική Μεσόγειο».
Υπενθυμίζεται ότι μία ημέρα νωρίτερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε προχωρήσει σε νέα καταδίκη των τουρκικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι οι κινήσεις της Άγκυρας αυξάνουν τις εντάσεις και αποσταθεροποιούν την περιοχή.
Στόχος της Ουάσιγκτον είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση και να επιστρέψουν όλα τα μέρη στο τραπέζι του διαλόγου και για αυτό ακριβώς τονίστηκε ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος μέσα από την επίδειξη ισχύος.

Οι S-400 θα μας δώσουν πλεονέκτημα λένε οι Τούρκοι

Με την κατάσταση στο Αιγαίο να κρέμεται… κυριολεκτικά σε μια κλωστή και τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου να σκεπάζει την περιοχή, η Τουρκία έστειλε χθες, και άλλο προκλητικό μήνυμα.
Δημοσίευμα σε τουρκικά ΜΜΕ αναφέρεται στα ρωσικά πυραυλικά συστήματα της Άγκυρας, τους S-400, οι οποίοι βρίσκονται ψηλά στην τουρκική αμυντική ατζέντα. Όπως αναφέρει η Yeni Safak σε άρθρο της, «στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες που αξιολογούν τις ελληνικές απειλές, κρίνουν ότι οι S-400 είναι αυτοί που θα δώσουν το πάνω χέρι στην Τουρκία. 
Μάλιστα, το εν λόγω δημοσίευμα φιλοξενεί δηλώσεις του αναλυτή του TRT World, Γιουσούφ Ερίμ, ο οποίος επισημαίνει ότι η ύπαρξη των S-400 θα μπορούσε να αποτελέσει ορόσημο για την αμυντική αλλά και επιθετική λειτουργία της Τουρκίας: «Η εγκατάσταση και ενεργοποίηση των πυραυλικών συστημάτων S-400 σε ακτίνα της Μεσογείου θα μπορούσε να αλλάξει όλα τα δεδομένα πτήσεων. Η Τουρκία θα είχε τότε το πλεονέκτημα».
Η Τουρκία έχει παραλάβει τους ρωσικούς πυραύλους και τα ραντάρ που τους συνοδεύουν, αλλά δεν τους έχει ενεργοποιήσει ακόμη. Αυτό -μεταξύ άλλων- διότι οι ΗΠΑ απειλούν την Τουρκία με κυρώσεις (ήδη έχουν «παγώσει» την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-35) και την πιέζουν να πουλήσει τους S-400 σε άλλη χώρα ή τουλάχιστον να μην τους ενεργοποιήσει.
Πρόσφατα αμερικανός γερουσιαστής πρότεινε να αγοράσουν οι ίδιες οι ΗΠΑ τους ρωσικούς πυραύλους, αλλά κάτι τέτοιο θεωρείται απίθανο. Η Ρωσία υπενθύμισε με εμφατικό τρόπο στην Αγκυρα ότι απαιτείται η ρητή συγκατάθεσή της για τη μεταφορά των πυραύλων σε τρίτη χώρα.




Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου