Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

Λευτέρης Αβραμάκης: «Επιτακτική η ανάγκη για την παράταση των συμβάσεων εργαζομένων ΟΑΕΔ στις δομές φιλοξενίας προσφύγων»


Σαράντα οκτώ Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης, κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή  προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης και Ασύλου επισημαίνοντας την ανάγκη για άμεση παράταση ή ανανέωση των συμβάσεων των συμμετεχόντων στον Γ΄ Κύκλο του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ, ανάγκη που επιτείνεται από την επέλαση του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, εντός των επόμενων ημερών φτάνει στο τέλος του ο Γ΄ Κύκλος του ως άνω προγράμματος μετά και την παράταση που έλαβε, χωρίς να έχει διατυπωθεί όμως μέχρι στιγμής από την Κυβέρνηση πρόθεση να αναλάβει συγκεκριμένη πρωτοβουλία για την κάλυψη των εργασιακών κενών που πρόκειται να δημιουργηθούν σε καθαριότητα, ηλεκτρολογικές υδραυλικές και γενικότερα τεχνικές εργασίες, τομείς που κάλυπτε το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας. Η αποδυνάμωση του υπαλληλικού δυναμικού των Δομών Φιλοξενίας και των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης σε μία τόσο κρίσιμη συγκυρία μπορεί ασφαλώς να αποβεί μοιραία για την εξέλιξη της πανδημίας. Η διασφάλιση της καθαριότητας και της υγιεινής των δομών αυτών αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αποτροπή της μετάδοσης του ιού. Επομένως είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς την σημασία της διαρκούς απασχόλησης  προσωπικού στην καθαριότητα και στις τεχνικές εργασίες. Επιπλέον, μιας σειρά υπηρεσιών προς τους φιλοξενούμενους που επικουρούνταν από το προσωπικό κοινωφελούς εργασίας, όπως η ψυχοκοινωνική στήριξη, η προσχολική εκπαίδευση, η υποστήριξη της πρωτοβάθμιας υγείας αλλά και η διερμηνεία σε ορισμένες περιπτώσεις πρόκειται να δεχθούν πλήγμα με την λήξη του Γ΄ Κύκλου.
Η σιωπή του αρμόδιου Υπουργείου για το ζήτημα αυτό σε συνδυασμό με την έντονη φημολογία για τις συνομιλίες με εργολάβους στον τομέα της καθαριότητας και των τεχνικών εργασιών δημιουργούν έντονες υπόνοιες για τις πραγματικές προθέσεις της Κυβέρνησης σε σχέση με τη λειτουργεία των δομών φιλοξενίας προσφύγων. Μία τέτοια εξέλιξη, όμως, μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα, όπως έχουμε δει κατά καιρούς να συμβαίνει με τις αναθέσεις σε εργολάβους, ήτοι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών και στην πρόσληψη προσωπικού, αφόρητες παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, πλημμέλειες στην εκτέλεση του αναληφθέντος έργου, υψηλό κόστος για το Δημόσιο κ.α. 

Κατά συνέπεια, οι ερωτώντες Βουλευτές ζητούν απαντήσεις για τον σχεδιασμό των αρμόδιων Υπουργείων αναφορικά με τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργείας των δομών φιλοξενίας προσφύγων και των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης αλλά και σε σχέση με την τύχη των εργαζομένων στο Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Στα πλαίσια αυτά ο Λευτέρης Αβραμάκης δήλωσε:

«Στο ίδιο έργο θεατές παραμένουμε όλοι παρακολουθώντας την Κυβέρνηση να πορεύεται σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων με γνώμονα το «βλέποντας και κάνοντας» με μία όμως σταθερά: την επιθυμία να παραδώσει σε ιδιώτες εργολάβους όποιο κομμάτι της κρατικής λειτουργείας είναι δυνατό να παραδοθεί. Εάν, λοιπόν, οι φήμες επιβεβαιωθούν οι δομές φιλοξενίας θα αποτελέσουν άλλο ένα γόνιμο πεδίο για την ανάπτυξη της περίφημης ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Μόνο που αυτό θα γίνει σε μια περίοδο ιδιαίτερα επικίνδυνη και κρίσιμη, εν μέσω μιας νέας έξαρσης του κορωνοϊού. Σε αυτή τη φάση, όμως, χρειάζονται άμεσες λύσεις που θα διασφαλίσουν τη λειτουργικότητα και την ασφαλή λειτουργία των δομών, αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων. Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι από τους δυσκολότερους των τελευταίων δεκαετιών και απαιτείται σοβαρή αντιμετώπιση της κατάστασης με σεβασμό στην εργασία και στο εισόδημα των πολιτών. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή δεν είναι καιρός για business. Είναι καιρός για ουσιαστικές πολιτικές που θα διαφυλάσσουν το εισόδημα και τη δημόσια υγεία. Η παράταση των συμβάσεων των συμμετεχόντων στον Γ΄ Κύκλο του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας που αφορά στις δομές φιλοξενίας αποτελεί αδιαμφισβήτητα μία τέτοια πολιτική». 

Τέλος θέτουμε υπόψιν σας την κατατεθείσα ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς
• Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
• Μετανάστευσης και Ασύλου

ΘΕΜΑ: «Επιτακτική η παράταση των συμβάσεων εργαζόμενων ΟΑΕΔ στις δομές φιλοξενίας ιδίως εν μέσω της πανδημίας»

Εντός των επόμενων ημερών λήγει η παράταση που έχει δοθεί στο Γ’ κύκλο του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ, χωρίς να φαίνεται διάθεση από πλευράς των αρμόδιων Υπουργείων για νέα παράταση ή ανανέωση.

Άλλωστε το ίδιο είχε συμβεί και με τους εργαζόμενους του Β’ Κύκλου τον περασμένο χειμώνα όταν, παρά τις συνεχείς οχλήσεις και προτροπές μας, η Κυβέρνηση αδιαφόρησε τόσο για την εύρυθμη λειτουργία των Δομών Φιλοξενίας όσο και για την τύχη των ανθρώπων που εργάζονταν στο πλαίσιο του προγράμματος, αν και προέρχονται από προηγούμενη μακρόχρονη ανεργία.

Μαρτυρίες από πολλές περιοχές της χώρας κάνουν λόγο για επαφές και συνεργασία του Υπουργείου με συνεργεία εργολάβων τα οποία θα υποκαταστήσουν την διεκπεραίωση των –απαραίτητων για τη λειτουργία των δομών- εργασιών για τις οποίες μεριμνούν οι εργαζόμενοι του Γ’ κύκλου του Προγράμματος του ΟΑΕΔ, όπως καθαριότητα, ηλεκτρολογικές, υδραυλικές και γενικότερα τεχνικές εργασίες. Η ανάγκη για κάλυψη των αναγκών αυτών από προσωπικό που έχει την εμπειρία και την γνώση της καθημερινότητας των δομών και ιδιαίτερα της καθαριότητας όλα τα προηγούμενα χρόνια, καθίσταται εντονότερη λαμβάνοντας υπόψη ότι βρισκόμαστε εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και τον συνεχιζόμενο εγκλεισμό των αιτούντων σε Δομές Φιλοξενίας.

Επιπλέον όμως μια σειρά υπηρεσιών προς τους φιλοξενούμενους επικουρούνταν από το προσωπικό της Κοινωφελούς Εργασίας όπως είναι η ψυχοκοινωνική στήριξη, η προσχολική εκπαίδευση, η υποστήριξη της πρωτοβάθμιας υγείας, αλλά και η διερμηνεία σε ορισμένες περιπτώσεις.

Επειδή η Κυβέρνηση για ακόμα μια φορά αδιαφορεί για την εύρυθμη λειτουργία των δομών και την τύχη πολλών συμπολιτών μας που θα επιστρέψουν σε καθεστώς ανεργίας,
Επειδή διαφαίνεται η πρόθεση να ικανοποιηθεί μέρος των απαραίτητων εργασιών με την σύναψη συμβάσεων με ιδιώτες εργολάβους οι οποίοι, με βάση την εμπειρία των προηγούμενων ετών σε διάφορες υπηρεσίες, συνήθως προβαίνουν σε σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, υπερχρεώνουν το Δημόσιο και παρέχουν πλημμελείς υπηρεσίες, αποσκοπώντας στα μεγαλύτερα δυνατά κέρδη χωρίς καμία λογοδοσία.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Θα προχωρήσουν σε παράταση ή ανανέωση του Γ’ Κύκλου του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, για να καλύψουν και τις αυξημένες ανάγκες των Δομών Φιλοξενίας λόγω της πανδημίας του COVID-19;

2. Έχουν πρόθεση να εξασφαλίσουν μοριοδότηση του προσωπικού όλων των κύκλων του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ για τα ΚΥΤ και τις Δομές Φιλοξενίας, ώστε να αξιοποιηθεί η προϋπηρεσία τους σε επόμενες προκηρύξεις έκτακτου και τακτικού προσωπικού του Υπουργείου Μετανάστευσης;

3. Έχουν όντως προχωρήσει σε επαφές και συνεργασίες με ιδιώτες εργολάβους για την καθαριότητα και τις εργασίες συντήρησης των Δομών Φιλοξενίας; Αν ναι, με ποιον τρόπο θα θωρακίσετε συμβατικά την απαρέγκλιτη τήρηση της κείμενης νομοθεσίας, ώστε να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι, να καλυφθούν οι ανάγκες των δομών και να αποφευχθεί η κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος;

4. Με ποιον τρόπο θα ενισχυθούν οι Δομές Φιλοξενίας ώστε να συνεχίσει απαρέγκλιτα και απρόσκοπτα η ομαλή λειτουργία και καθαριότητα στις δομές, η παροχή πρωτοβάθμιας υγείας, η προσχολική εκπαίδευση και η ψυχοκοινωνική στήριξη των φιλοξενούμενων;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Ψυχογιός Γιώργος
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σια)
Αυγέρη Δώρα
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Βίτσας Δημήτριος
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία
Γκιόλας Ιωάννης
Δρίτσας Θοδωρής
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος-Χαράλαμπος
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Καφαντάρη Χαρά
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Ιωάννης
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Ιωάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρλέτης Παναγιώτης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης
Σκούφα Ελισάβετ (Μπέττυ)
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζούφη Μερώπη
Φάμελλος Σωκράτης
Φωτίου Θεανώ
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Χρηστίδου Ραλλία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου