Τρίτη 25 Αυγούστου 2020

Λευτέρης Αβραμάκης: «Χωρίς σχέδιο η Κυβέρνηση ενόψει της υγειονομικής, της οικονομικής και της εθνικής κρίσης»


Στις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις αναφορικά με την περικοπή κονδυλίων για την χρηματοδότηση των θέσεων σε ΚΔΑΠ αλλά και με την ανακοίνωση της Υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων αναφέρθηκε  ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Λεωνίδα Κασάπη και το ραδιόφωνο της ΕΡΤ Σερρών. Επιπλέον, σχολίασε τους κυβερνητικούς χειρισμούς στα ελληνοτουρκικά, την στάση που πρόκειται να τηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κύρωση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο της Ελληνοαιγυπτιακής Συμφωνίας αλλά και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις Σέρρες όσον αφορά τον κορωνοϊό και τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Συγκεκριμένα αναφερόμενος στο ζήτημα των ΚΔΑΠ τόνισε τον ελλειμματικό τρόπο με τον οποίο χειρίζεται η Κυβέρνηση ένα ζήτημα που αφορά άμεσα την ελληνική οικογένεια. Φέτος, τουλάχιστον 65 χιλ παιδιά, ίσως και 80 χιλ., θα μείνουν εκτός των δομών αυτών παρά τη συνδρομή στο πρόσωπο τους των σχετικών προϋποθέσεων που προβλέπει ο νόμος. Η πληρότητα των σχετικών θέσεων αναμένεται να μην ξεπεράσει το 50%, γεγονός που πρόκειται να επιφέρει αναπόφευκτα μείωση και στον αριθμό των εργαζομένων στις δομές αυτές, απειλώντας τους με ανεργία σε μία πολύ κρίσιμη συγκυρία την οποία χαρακτηρίζει η ύφεση και η ανεργία. Αιτία για τα ανωτέρω είναι ασφαλώς η σημαντική μείωση των εθνικών κονδυλίων για τη χρηματοδότηση της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», του προγράμματος δηλαδή που παρέχει σε παιδιά δωρεάν θέση σε ΚΔΑΠ. Για το ζήτημα αυτό ο Βουλευτής δήλωσε σχετικά: «Τίθεται θέμα συνοχής της ελληνικής οικογένειας, που αποτελεί τον ιστό της ελληνικής κοινωνίας. Θα πρέπει η Κυβέρνηση να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της και να βρει τα κονδύλια για να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα αυτό».
Όσον αφορά στο σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων ανέφερε πως, ενώ η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη, εντούτοις συνεχίζει τις ανακολουθίες χωρίς να λαμβάνει συνολικά οριστικές αποφάσεις, παίζοντας έτσι με την ασφάλεια των παιδιών και με τη δημόσια υγεία. Ο αριθμός των 17 μαθητών ανά αίθουσα κατά μέσο όρο αποτελεί μία αναιτιολόγητη επιλογή, ενώ δεν ορίζεται ανώτατο όριο μαθητών ανά τάξη, γεγονός που οδηγεί σε παραλογισμούς. Πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η οριοθέτηση του μέγιστου αριθμού στους 15 μαθητές ανά αίθουσα. Όσον αφορά στο ζήτημα της χρήσης μάσκας ο Βουλευτής ανέφερε πως δεν είναι το μόνο θέμα. Υπάρχουν και άλλα θέματα που πρέπει να ρυθμιστούν και τα οποία αφορούν στην εύρεση περισσότερων αιθουσών και σχολικών μονάδων, την αύξηση των αποστάσεων μεταξύ των μαθητών, νέες προσλήψεις εκπαιδευτικών κ.α. στα οποία η Κυβέρνηση φαίνεται προς το παρόν να μη δίνει σημασία. 
Για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τόνισε πως η τουρκική προκλητικότητα εντείνεται μέρα με τη μέρα με το Oruc Reis να παραβιάζει ανοιχτά την ελληνική εθνική κυριαρχία, εκτελώντας έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, γεγονός που η κυβέρνηση φαίνεται να αδυνατεί να χειριστεί. Για το λόγο αυτό αρκείται μόνο σε μια εσωτερική και επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης, όπως μαρτυρά και η «παραίτηση» του Αλέξανδρου Διακόπουλου, συμβούλου του Πρωθυπουργού για θέματα εθνικής ασφάλειας που είχε το θάρρος να αποκαλύψει δημόσια πως το τουρκικό σεισμογραφικό πράγματι εκτελεί έρευνες στο Αιγαίο παραβιάζοντας τα ελληνικά σύνορα. Για αυτά δήλωσε ο Βουλευτής: «Θα πρέπει υπεύθυνα να ενσκήψει στο πρόβλημα η Κυβέρνηση με περισσότερη αποφασιστικότητα μέσα σε ένα πλαίσιο εθνικής στρατηγικής που μπορεί να προκύψει μόνο από το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών».
Αναφερόμενος στην Συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση της Ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ ο Λευτέρης Αβραμάκης ανέφερε πως μπορεί μεν να αποτελεί μία συμφωνία που προκαλεί ρήγμα στο τουρκολυβικό σύμφωνο, εντούτοις δεν αποτελεί μία καλή συμφωνία γιατί περιορίζει σημαντικά την επήρρεια των ελληνικών νησιών. Στην προσπάθεια της η Κυβέρνηση να ανασχέσει την τουρκική επεκτατικότητα στη Μεσόγειο προχωρά σε μία μη επωφελή τελικά συμφωνία. Για το λόγο αυτό επέλεξε και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώσει «παρών» κατά τη συζήτηση της κύρωσης. 
Τέλος, αναφορικά με τα κρούσματα κορωνοϊού και ιού του Δυτικού Νείλου στις Σέρρες ο Βουλευτής δήλωσε πως ο Νομός πρέπει να θωρακιστεί απέναντι στις δύο απειλές. Έτσι εξέφρασε την πρόθεσή του να επισκεφθεί άμεσα το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών στα πλαίσια μιας πρωτοβουλίας υποστήριξης της προσπάθειας για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος πανδημίας covid – 19 αλλά και του ιού του Δυτικού Νείλου, που φαίνεται να κάνει απειλητική εμφάνιση στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών. 

Συνέντευξη Λευτέρη Αβραμάκη στο Ραδιόφωνο της ΕΡΤ Σερρών και στο δημοσιογράφο Λεωνίδα Κασάπη 25.8.20 https://youtu.be/Y5fCRwHaT1w

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου