Κυρία Πρόεδρε και κύριοι συνάδελφοι, θεωρούμε ότι η Επιτροπή αυτή είναι σημαντική. Είναι σε ένα νευραλγικό κομμάτι όπου εκεί δεν τελειώνει, αλλά αρχίζει η Ελλάδα και πρέπει να δώσουμε μία βαρύτητα.
Βέβαια, σε ότι αφορά το Προεδρείο, θα θέλαμε να έχουμε θρακιώτες. Διότι, αντιλαμβάνεστε θέλουμε μία περιφερειακή αποκέντρωση επί της ουσίας. Πώς θα φαινόταν τους Αθηναίους να γινόταν μία επιτροπή για την ανάπτυξη του Λεκανοπεδίου και να μην είναι Αθηναίοι οι του προεδρείου; Ή επειδή είστε πολλοί από την Κρήτη, πώς θα σας φαινόταν μια επιτροπή ανάπτυξης της Κρήτης και δεν θα ήσασταν Κρητικοί; Εμείς θέλαμε, γιατί υπάρχει ο κύριος Στυλιανίδης για παράδειγμα, ανθρώπους από τη Θράκη. Να το βιώνουν το ζήτημα.
Αυτό ως μια μικρή παρένθεση, όπως βλέπω και ένα κοινό σημείο, κυρία Πρόεδρε, στον κύριο Κατρούγκαλο και στον κύριο Λοβέρδο. Όλοι είστε από το Υπουργείο Εξωτερικών. Δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να έχει σχέση το Υπουργείο Εξωτερικών με την ανάπτυξη της Θράκης. Είναι ένας προβληματισμός για μας, ως Ελληνική Λύση. Είναι θέμα που άπτεται του Υπουργείου Εξωτερικών το ζήτημα; Πλέον μπαίνει ένα ερώτημα.
Το δεύτερο που θέλαμε, για παράδειγμα ο κ. Στυλιανίδης που είναι από την περιοχή, όπως και άλλοι από τα άλλα κόμματα, να είναι αυτοί στο Προεδρείο. Με συγχωρείτε, αλλά αυτό είναι η προσωπική μας άποψη. . Είναι η προσωπική μας άποψη, του Προέδρου μας και του κόμματός μας. Τώρα, σε ότι αφορά τη Δράμα και την Καβάλα, κυρία Πρόεδρε, θεωρώ ότι είναι αναπόσπαστο κομμάτι, διότι υπάρχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως και στις Σέρρες. Για παράδειγμα, ο νομός από όπου είμαι στις Σέρρες, στο Οικονομικό Επιμελητήριο ανήκει στην Ανατολική Μακεδονία, διοικητικά ανήκει στην Κεντρική Μακεδονία. Θα μου επιτρέψετε, τη φράση, είναι ερμαφρόδιτη αυτή η κατάσταση. Ο νομός μετακινείται κατά το δοκούν. Προτείνω, να υπάρχει μια άμεση σχέση και με την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας αυτήν τη στιγμή και με τους δήμους. Είναι καλό να επισκεφτούμε δημάρχους, πέρα από τα επιμελητήρια που έχουν ένα συμβουλευτικό και γνωμοδοτικό ρόλο από τη φύση τους και από την αρμοδιότητά τους, να έχουμε επαφή και με πολιτιστικούς συλλόγους. Υπάρχουν πολιτιστικοί σύλλογοι δραστήριοι στην περιοχή, διότι άπτεται και εθνικού αν θέλετε χαρακτήρα, αλλά υπάρχουν και εμπορικοί σύλλογοι οι οποίοι ναι μεν εκφράζονται στα επιμελητήρια μπορούμε όμως να συνομιλήσουμε και με ανθρώπους είτε στην Ορεστιάδα, στο Διδυμότειχο, στο Σουφλί, στις Φέρες ή στην Κομοτηνή στο νομό Ροδόπης είτε στην Ξάνθη και να τους ακούσουμε. Ακόμα, βέβαια και με τον περιφερειάρχη και τους κατά τόπους αντιπεριφερειάρχες να μας κάνουν κάποιες προτάσεις, διότι η αυτοδιοίκηση έχει σκιαγραφήσει τα προβλήματα, τα έχει αποκωδικοποιήσει και είναι καλό να ακούσουμε την εμπειρία που έχει αποκομίσει. Διότι, η περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έχει και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά από τότε που είχαμε το θεσμό του υπερνομάρχη. Το γνωρίζετε, είναι μια διαφορετική περίπτωση και για εθνικούς λόγους.
Οπότε, αν θέλουμε να μιλούμε για ανάπτυξη, πρέπει να αφουγκραστούμε, να ακούσουμε αυτούς τους φορείς και ενδεχομένως να πάμε, γιατί οι επισκέψεις είναι καλό γιατί εκ του σύνεγγυς βιώνεις ένα πρόβλημα και το νιώθεις. Επίσης, καλό είναι να μιλήσουμε και με τον απλό κόσμο που εκφράζεται μέσα από τον εμπορικό κόσμο. Είναι σωστή, η πρόταση, ότι από τα πανεπιστήμια θα πάρουμε μελέτες γιατί για παράδειγμα η ανεργία είναι στα ύψη, οι επενδύσεις που έγιναν με μεγάλες βιομηχανίες και βιοτεχνίες στην περίοδο του ’90, τα κτίρια έχουν ερημώσει, μπήκαν σε ένα πρόγραμμα πήραν χρήματα και είναι εγκαταλελειμμένα τούτη την ώρα. Θέλω να κάνω και μια πρόταση για τη Σαμοθράκη επειδή είναι το μοναδικό νησί στη Θράκη. Θέλω λίγο κυρία Πρόεδρε, τη Σαμοθράκη να την δούμε ξεχωριστά επειδή είναι νησί και έχει ιδιαίτερα προβλήματα αυτό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου