Νέα «βόμβα» στην ομαλή λειτουργία της Εκπαίδευσης και στο άνοιγμα των σχολείων από Σεπτέμβριο, φαίνεται να βάζει ο κοροναϊός.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του in.gr, στο τραπέζι της κυβέρνησης έχει πέσει η πρόταση από την πλευρά των λοιμωξιολόγων, να μην ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου, όπως το υπουργείο Παιδείας είχε αποφασίσει.
Μια απόφαση που είχε ληφθεί ορθώς αλλά σε μια περίοδο όπου ο κοροναϊός είχε ουσιαστικά εκμηδενιστεί στην Ελλάδα και όλα πήγαιναν καλά με την πανδημία.
Τα νέα δεδομένα, με την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες 10 ημέρες, αλλάζει το σκηνικό και στα σχολεία.
Οι πληροφορίες που προέρχονται από την πλευρά των επιστημόνων κάνουν λόγο για πρόταση να ανοίξουν τα σχολεία προς τα τέλη Σεπτεμβρίου, κι αφού βεβαίως υπάρξει μια καλύτερη εικόνα από το μέτωπο των κρουσμάτων.
Η πρόταση συζητήθηκε μάλιστα στην πρόσφατη σύσκεψη που έγινε προκειμένου να εκτιμηθούν όλα τα δεδομένα και να γίνουν οι σχετικές εισηγήσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στο σκεπτικό των επιστημόνων είναι ότι όλα θα κριθούν στα τέλη Αυγούστου, οπότε και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Ομως, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και με τις εκτιμήσεις των ειδικών ότι το επόμενο 15νθήμερο θα υπάρξει νέα έκρηξη των κρουσμάτων, θεωρείται δεδομένο ότι η απόφαση για να κτυπήσει το «πρώτο κουδούνι» της νέας σχολικής χρονιάς στις 7 Σεπτέμβριου, τίθεται πλέον εν αμφιβόλω.
Το υπουργείο Παιδείας δεν επιθυμεί την αναβολή της έναρξης της σχολικής χρονιάς, ωστόσο, είναι σίγουρο ότι θα αναθεωρήσει αν τα κρούσματα του κοροναϊού εκτιναχθούν.
Ήδη οι χθεσινές ανακοινώσεις για πάνω από 260 κρούσματα, επιβεβαιώνουν όσους λένε ότι οι εκδρομείς (Ελληνες και ξένοι) επιστρέφουν από νησιά και τουριστικούς προορισμούς και φέρνουν μαζί τους και τον ιό στην Αττική και άλλα αστικά κέντρα.
Σε καμιά περίπτωση επιστήμονες και κυβέρνηση δεν θα ήθελαν να ανοίξουν τα σχολεία ενώ η χώρα βρίσκεται στο μάτι του κύκλωνα και καταγράφονται 200, 300 ή 500 κρούσματα καθημερινά.
Μια απόφαση για αναβολή έναρξης της σχολικής χρονιάς και για μετάθεσή της 20 ημέρες ή και ένα μήνα μετά ασφαλώς δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες.
Από το πώς θα μπορέσουν τα σχολεία να ξεκινήσουν με τηλεκπαίδευση μέχρι τις γονικές άδειες που θα πρέπει να δοθούν σε μητέρες και πατέρες, ειδικά τώρα που οι παππούδες και γιαγιάδες βρίσκονται ουσιαστικά σε καραντίνα υπό το φόβο μήπως νοσήσουν.
Είχε αφήσει παράθυρο ο Σύψας
Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες ο καθηγητής Ν. Σύψας είχε αναφερθεί στο άνοιγμα των σχολείων μεταφέροντας δυο άλλα σενάρια για το πως θα μπορούσε να γίνει αυτό:
«Όλα είναι επικίνδυνα από τα σχολεία μέχρι τις εκκλησίες για επανάκαμψη επιδημίας», είχε δηλώσει ο κ. Σύψας και για αυτό όπως είπε θα γίνουν προσεκτικά ανοίγματα με τακτικό έλεγχο των επιδημιολογικών δεδομένων.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 είχε πει πως ουδείς είναι άτρωτος στον SARS-CoV-2 και διεμήνυσε πως οι αποφάσεις για τα σχολεία θα ληφθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.
«Κανείς δεν είναι άτρωτος και έχουμε και πολλούς θανάτους νέων σε χώρες με πολλά κρούσματα. Στην Ελλάδα μας έσωσε το γεγονός ότι έχουμε πολύ λιγότερα κρούσματα στον πληθυσμό, με αποτέλεσμα να μην προσβληθούν και οι νέοι. Δεν είχαμε κανέναν θάνατο από τις ηλικίες μηδέν έως δεκαοχτώ ετών. Όμως κανείς δεν είναι άτρωτος. Ακόμα και οι νέοι άνθρωποι μπορεί να καταλήξουν διασωληνωμένοι», τόνισε και συμπλήρωσε, αναφερόμενος στα σχολεία:
«Έχουμε κουβεντιάσει με την υπουργό Παιδείας. Αυτήν τη στιγμή δεν μπορούμε να πάρουμε καμία απόφαση. Οι αποφάσεις θα ληφθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, με βάση τα τότε επιδημιολογικά δεδομένα. Τα σενάρια είναι δύο. Είτε να ακολουθήσουμε το στιλ του Μαΐου που λειτουργούσαν περιορισμένα, είτε να λειτουργούν κανονικά αλλά οι πάντες να φοράνε μάσκα – και οι μαθητές και οι δάσκαλοι».
Αν δηλαδή δεν ληφθεί απόφαση για αναβολή της έναρξης της σχολικής χρονιάς τότε θα ενεργοποιηθούν τα δύο άλλα σενάρια.
Εκ περιτροπής λειτουργία, δηλαδή μια ημέρα στη σχολική αίθουσα, μία στο σπίτι με τον υπολογιστή.
Ή υποχρεωτική χρήση της μάσκας από όλους εντός των σχολικών αιθουσών.
Τι λέει το υπουργείο Παιδείας
Τα σενάρια που μελετά το Υπουργείο Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων ανέπτυξε πριν από μερικές ημέρες και η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου, Αναστασία Γκίκα, στην εκπομπή Συνδέσεις της ΕΡΤ.
Αλλά δεν αναφέρθηκε σε αναβολή της έναρξης της σχολικής χρονιάς.
«Βεβαίως και θα ανοίξουν τα σχολεία στις 07/09. Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να ακολουθούν το κανονικό τους πρόγραμμα», τόνισε η κ. Γκίκα. «Άλλωστε οι εκπαιδευτικοί ξεκινούν από 1η Σεπτεμβρίου 2020 για να προετοιμάσουν ό,τι χρειάζεται ώστε να μπορέσουν να υποδεχθούν τα σχολεία τα παιδιά μας. Είμαστε πιο ενημερωμένοι και πιο προετοιμασμένοι αυτή τη φορά».
Τα δύο σενάρια για την επιστροφή στο σχολείο
Όπως άλλωστε ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός, «πρόθεσή μας είναι με όλα τα μέτρα ασφαλείας, τα οποία θα μας υποδείξουν οι ειδικοί, τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά τον Σεπτέμβριο και τα παιδιά να γυρίσουν στην τάξη».
«Η λέξη κανονικότητα σημαίνει πια την νέα κανονικότητα», εξηγεί η Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας. «Έχουμε δύο κυρίως σενάρια. Το ένα είναι ότι πηγαίνουμε κανονικά στο σχολείο, με πάρα πολύ αυστηρά μέτρα αποστασιοποίησης και ενδεχομένως υποχρεωτικά μάσκες για όλους. Κρατάμε αποστάσεις, δεν χρησιμοποιούμε κοινά πράγματα, δεν μοιραζόμαστε γόμες, μολύβια, μπάλες…
Είναι όλα υπό συζήτηση ακόμα, διότι καθημερινά τα πράγματα αλλάζουν. Τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβουμε περίπου δύο εβδομάδες πριν τα παιδιά μπουν στο σχολείο. Θα δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα αποφασίσουμε. Δεν αποφασίζουμε βέβαια μόνοι μας.
Το δεύτερο σενάριο είναι αυτό που έχουμε ζήσει, το εκ περιτροπής. Εάν χρειαστεί, θα γίνει και αυτό… Είμαστε σε εγρήγορση, σε ετοιμότητα, συζητάμε κάθε σενάριο. Άλλωστε έχουμε υλοποιήσει με πολύ μεγάλη επιτυχία την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης… Τα ολοήμερα θα ανοίξουν σε κάθε περίπτωση και θα λειτουργήσουν κανονικά από τις 7 Σεπτεμβρίου.
…Τα παιδιά μας έχουν συνηθίσει την αποστασιοποίηση. Ήταν πολύ σημαντικό που άνοιξαν τα σχολεία, γιατί τα παιδιά μας και έμαθαν τα ίδια, και έκαναν μαθήματα και στην υπόλοιπη οικογένεια».
Πηγή: in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου