Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021

ΜΕ ΚΑΤΑΝΥΞΗ ΚΑΙ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΟ ΑΚΡΙΤΟΧΩΡΙ ΣΕΡΡΩΝ

 


Ρεπορτάζ & Φωτογραφία: Νίκος Σουτόπουλος *

ΣΕΡΡΕΣ: Καταφθάνοντας με αυτοκίνητο με τον φίλο δημοσιογράφο Χρήστο Κατσαρό στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου στο Ακριτοχώρι,  μόλις 50 χλμ από την πόλη Σερρών,  γρήγορα αντιλήφθηκα γιατί αυτός ο θρησκευτικός προορισμός δεν είναι τυχαία δημοφιλής στους ντόπιους και ξένους προσκυνητές: έχει χαρακτήρα ησυχαστηρίου, τηρώντας το αγιορείτικο παραδοσιακό ορθόδοξο λατρευτικό τυπικό, χωρίς να χάνει την επαφή με τους επισκέπτες της αλλά και στη χαρά της κοινωνικής ζωής και τον περιβάλλοντα φυσικό χώρο. Οι 45 σήμερα μοναχές, νεαρές στην πλειονότητά τους, με τον καλλίφωνο χορό βυζαντινής μουσικής, χαρίζουν μια μοναδική εμπειρία ακροαματικής παράστασης στον ευσεβή προσκυνητή ή και καλοπροαίρετο επισκέπτη, που τον καθηλώνουν με τις αγγελικές ψαλμωδίες τους.

 

Ο μεγαλοπρεπής νεόδμητος Ι. Ναός Τιμίου Προδρόμου

Εάν προσθέσει κανείς τον μεγαλοπρεπή νεόδμητο βυζαντινό ναό του Τιμίου Ιωάννου Προδρόμου, σταυροειδούς μετά τρούλου εγγεγραμμένου σε τετράγωνο και Βασιλικού ρυθμού. με την αγιορείτικη αρχιτεκτονική του μοναστηριού, με διακριτά μακεδονικά στοιχεία – παραδοσιακά λιακωτά, πέτρινες σκεπές-, δίπλα στο γαλήνιο φυσικό περιβάλλον του υδροβιότοπου της Κερκίνης και του κατάφυτου όρου Μπέλλες, ολοκληρώνεται μια μοναδική εμπειρία αισθήσεων και ψυχικής γαλήνης.

 

Η αδελφή Σεραφειμία ξεναγώντας μας ανέφερε ότι ο πρώτος ναός αποτελεί ακριβές αντίγραφο του παλαιού καθολικού της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος (10ου αιώνα) αγιορείτικου ρυθμού, σταυροειδούς με τρούλους, εξωτερικά κόκκινου χρώματος κατά την παράδοση, για να συμβολίζει το αίμα των μαρτύρων και διαθέτει μια όμορφη τράπεζα της Μονής, που είναι αγιογραφημένη από τις ίδιες τις μοναχές.

Στις πτέρυγες στεγάζονται τα κελιά και το Ηγουμενείο, με το κατανυκτικό Παρεκκλήσι της Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου, εργαστήρια παραδοσιακών χειροτεχνημάτων και η βιβλιοθήκη στην οποία συναντά κανείς χιλιάδες τίτλους βιβλίων. Τέλος, ανατολικά του κτηριακού συγκροτήματος, εκτείνεται ο κήπος και στην κατάληξή του το κοιμητήριο της Μονής με το Παρεκκλήσι της Οσίας Μαρίας της Αιγύπτιας. 

 

Η ηγουμένη της Μονής γερόντισσα Ιακώβη έχει χαρακτηρίσει τον 500 τ.μ. ναό «μνημειώδες έργο, που εγκαινιάσθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2012 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, παρουσία του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου. Ο Πατριάρχης έθεσε εξάλλου το 1999 τον θεμέλιο λίθο του τότε οραματιζόμενου ναού, στον περίβολο της Μονής».

Η γερόντισσα επίσης μας έχει κάνει λόγο για την «πολύτιμη, διαχρονική παρουσία» της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος του Αγίου Όρους, στο πλευρό της αδελφότητας. «Οι σχέσεις με τη Μονή Ξενοφώντος είναι πολύ δυνατές. Ο ηγούμενός της, Αρχιμανδρίτης π. Αλέξιος είναι πνευματικός καθοδηγητής του γυναικείου μοναστηριού. Ο ολοκληρωθείς τώρα ναός έχει σχεδιασθεί από τον π. Σεραφείμ, ιερομόναχο της Μονής Ξενοφώντος, σε συνεργασία με τον μηχανικό κ. Ιωάννη Μεϊχανετζόγλου. Χτίστηκε με την αυθεντική, αρχαία τεχνική και τα πρωτογενή υλικά της πέτρας και του ασβέστη, χωρίς τη χρήση σκυροδέματος και οπλισμού. Το ειδικό πρότυπο εργοτάξιο κατεργάστηκε επί τόπου ογκόλιθους της περιοχής για την τοιχοποιία, καθώς και μαρμάρινους όγκους, ελληνικής προέλευσης, για τους κίονες, τις κυανοπράσινες ορθομαρμαρώσεις και τα ποικίλα γλυπτά στοιχεία».

Ο θεμέλιος λίθος της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου τέθηκε το 1981, από τον μακαριστό Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κυρό Ιωάννη. Λίγους μήνες νωρίτερα ο πρώτος πυρήνας της αδελφότητας, η γερόντισσα Ιακώβη και πέντε δόκιμες ρασοφόρες, υπό την καθοδήγηση του γέροντος και καθηγουμένου της Αγιορείτικης Μονής του Οσίου Ξενοφώντος Αρχιμανδρίτη Αλεξίου, αναζητούσαν εκεί μοναστική στέγη.

 

Βουλευτείς Ν. Σερρών στον Πανηγυρικό Εσπερινό


Συμμετείχαμε στον Μέγα Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό αλλά και στην πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία την Κυριακή 29 Αυγούστου 2021, ανήμερα της εορτής αποτομής της κεφαλής του Αγ. Ιωάννου Προδρόμου, χοροστατούντων των Μητροπολιτών Κυνουρίας και Μαντινείας κ. Αλεξάνδρου και Σιδηροκάστρου και Ηρακλείας κ. Μακαρίου, παρουσία του Καθηγουμένου Ι. Μονής Ξενοφώντος Αρχιμ. π. Αλεξίου. Εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του τόπου παρευρέθηκαν η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κα Φωτεινή Αραμπατζή, οι βουλευτές Σερρών Αναστ. Χατζηβασιλείου, Θεόφιλος Λεονταρίδης (Ν.Δ.) και Κωνσταντίνος Μπούμπας (Ελληνική Λύση), ο Δήμαρχος Σιντικής  Φώτης Δομουχτσίδης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας του Ακριτοχωρίου Λευτέρης Κοκμένογλου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Ν. Σερρών κ. Σωτ. Κοτσαμπάς και ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ κ. Συμεών Πασχαλίδης.

 

Ο Πρόεδρος Ένωσης Εστιατόρων Ν. Σερρών κ. Σωτήριος Κοτσαμπάς, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Ακριτοχωρίου Λευτέρης Κοκμένογλου και ο Καθ. Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ κ. Συμεών Πασχαλίδης.


Ο Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ κ. Συμεών Πασχαλίδης με τον Νίκο Σουτόπουλο



*  Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ70 Ηπείρου και Πρόεδρος Σωματείου Θρησκευτικού Τουρισμού και Προσκυνηματικών Περιηγήσεων Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου