Δευτέρα 20 Απριλίου 2020

Βήματα διαχείρισης τουριστικής σεζόν 2020-2021

Άρθρο του Κωνσταντίνου (Κωστή) Ιωαννίδη
Η τουριστική αγορά έχει κλονιστεί παγκόσμιος. Η βραχυχρόνια μετακίνηση  πληθυσμών χαρακτηριστικό γνώρισμα της τουριστικής βιομηχανίας με την υπάρχουσα κατάσταση λόγο του κορωνοϊου εχει φτάσει σε τόσο χαμηλά  επίπεδα που ποτέ ως τώρα δεν είχαμε βίωση. Επι της ουσίας το τελευταίο διάστημα δεν υφίσταται η τουριστική βιομηχανία βρίσκετε στο σημείο μηδέν έχει παγώσει κυριολεκτικά δεν υπάρχει. Το αποτέλεσμα είναι η παγκόσμια οικονομία και κυρίως της χώρας μας  να πλήττετε ανεπανόρθωτα είμαστε ακόμα στην αρχή του προβλήματος έπεται συνέχεια και από ότι φαίνεται οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές για τον τουρισμό. θα πρέπει να προσπαθήσουμε με ότι περνά από το χέρι μας για να διασώσουμε την τουριστική βιομηχανία της χώρας μας. Παρακάτω σας παρουσιάζω ορισμένες περιληπτικές εν συντομία προτάσεις για την διάσωση και σταθεροποίηση του τουριστικού προϊόντος.

Θα πρέπει να αποφασίσουμε  σε ποιες τουριστικές αγορές θα πρέπει να απευθυνθούμε για το 2020-21.
Προτείνω την Ελληνική αγορά με την προϋπόθεση οι τιμές να είναι ανάλογες με αυτές των tour operator. 
Προτείνω τις χώρες τις Ευρωπαϊκής ενώσεις χωρίς την Ιταλία και Ισπανία για 2020 για το 2021 ναι.
Θα πρέπει η καμπανιά να ξεκινήσει από αρχές Μάιου και να συνεχιστεί μέχρι τέλος Οκτώβριου 2020. Και έναρξη ξανά από τον Ιανουάριο του 2021. Συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις παγκόσμιας εμβελείας για να προβάλουμε την χώρα μας για το 2021 και  για το 2022. Ο στόχος θα είναι να προβάλουμε την χώρα μας για το 2022 στην παγκόσμια τουριστική αγορά εάν οι συνθήκες βέβαια το επιτρέπουν. Το βασικό μας σλόγκαν Μένουμε ασφαλείς ταξιδεύουμε Ελλάδα. Stay safe travel to Greece. 
Η καμπάνια θα πρέπει να γίνει στο διαδίκτυο ,την τηλεόραση ,το ράδιο τις  εφημερίδες ,τα περιοδικά . Μέσο επώνυμων δημοσιογράφων και μέσο blockers. Θα πρέπει να περνάει το μήνυμα με σαφήνεια στην καμπάνια ότι πριν επιβιβαστείς στο αεροπλάνο θα εξετάζεσαι όσο αναφορά τον κορωνοϊο . Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγουμε την περεταίρω εξάπλωση του ιού στην χώρα μας και θα δημιουργήσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και ασφαλείας προς τους πολίτες και την τουριστική αγορά.
Κατάργηση της τουριστικής  βίζας για χώρες που απαιτητέ για το 2020-2021 με αυτό τον τρόπο θα πετύχουμε αύξηση των κρατήσεων κυρίως από χώρες της πρώην σοβιετικής ένωσης.
Το βασικότερο είναι η δημιουργία ενός κρατικού φορέα ο οποίος θα κάνει το τεστ στο αεροδρόμιο πριν την επιβίβαση στο αεροπλάνο αυτό πρέπει εφαρμοστεί σχολαστικά από εξειδικευμένο προσωπικό με αυστηρότατη τήρηση των κανόνων. Όπως προανέφερα θα πρέπει να υπάρχει ενημέρωση πριν όσο αναφορά την διαδικασία. Η ίδια διαδικασία θα πρέπει να εφαρμόζετε και για τον οδικό τουρισμό  στα σύνορα καθώς και στον τουρισμό με πλοία στα λιμάνια. Για το 2020 προτείνω όχι κρουαζιερόπλοια στην Ελλάδα.
Θα πρέπει να στοχεύσουμε χρονικά πότε θα ανοίξουμε την τουριστική σεζόν προτείνω εάν το επιτρέπουν οι παρούσες συνθήκες συντηρητικά  μετα τις 15 Ιουνίου. 
Αυτή είναι μια πολύ σύντομη περίληψη όσο αναφορά τον τρόπο που πρέπει να κινηθούμε για την προβολή και την όσο το δυνατό καλύτερη πρόληψη κατά της  μετάδοσης του ιού από μελλοντικούς τουρίστες. 
Το κυριότερο πρόβλημα που θα πρόκυψη θα είναι η εισαγωγή κρουσμάτων από το εξωτερικό συνεπώς εκ των πραγμάτων θα πρέπει να προστατευτούμε και επιδείξουμε σοβαρότητα και αποφασιστικότητα αυτή θα είναι η καλύτερη διαφήμιση για την χώρα μας σε ένα πρόβλημα που είναι πλέον παγκόσμιο. Και θα βοηθήσει και για τη σεζόν του 2021.
Θα αναλύσω τώρα περιληπτικά  ένα θέμα το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την λειτουργία των ξενοδοχείων και πως θα διασφαλίσουμε την υγεία των πελατών μας του προσωπικού και της  ευρύτερης περιοχής.
Θα πρέπει από το υπουργείο να δοθούν σαφείς οδηγίες οι οποίες θα πρέπει υποχρεωτικά να εφαρμοστούν. Η ανάλυση  μου θα είναι περιληπτική και θα αναφέρετε στα κύρια σημεία.
Θα πρέπει να υπάρχουν οι γενικές οδηγίες και οι επιμέρους ανά δυναμικότητα και ανά αρχιτεκτονική διαρρύθμιση.
Θα πρέπει από φορείς του κράτους σε συνεργασία με την διοίκηση του ξενοδοχείου να γίνει υποχρεωτική εκπαιδεύσει όσο αναφορά το πώς θα πρέπει να λειτουργήσουμε για την προστασία των πελατών μας και του προσωπικού.
Τι κάνουμε στη  περίπτωση που υπάρχει κρούσμα μέσα στο ξενοδοχείο, για παράδειγμα κάθε ξενοδοχείο θα πρέπει να έχει συγκεκριμένη πτέρυγα για τέτοιου είδους περιστατικά και ο πελάτης να είναι ενήμερος και να συνυπογραφεί ότι θα συμμορφώνετε με τις ισχύουσες οδηγίες. 
Θα πρέπει να δημιουργηθούν διαδικασίες και νέα στάνταρτ  σε αυτή την νέα εποχή που διανύουμε για παράδειγμα η απόστασης ανάμεσα σε ξαπλώστρες και σε τραπέζοκαθίσματα, τα υλικά που πρέπει να χρησιμοποιούμε για τον καθαρισμό των δωματίων και των κοινοχρήστων χώρων.
Θα πρέπει να δημιουργήσουμε διαδικασίες που θα προστατεύουν  το προσωπικό για παράδειγμα προστατευτικά τζάμια στην υποδοχή.
Στους χώρους εστίασης θα πρέπει να δημιουργήσουμε νέα στάνταρτ για παράδειγμα ο πελάτης στον μπουφέ να μην αγγίζει τις τσιμπίδες  να τον σερβίρει το προσωπικό ίσως να μην είναι πολύ πρακτικό και να αυξάνει το κόστος προσωπικού αλλά επι του παρόντος θα πρέπει να εφαρμοστεί.
Γενικά θα πρέπει να αναπροσαρμόσουμε πλήρως τις διαδικασίες και τον τρόπο λειτουργίας  βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή που θα επηρεάσει αρκετά το τουριστικό προϊόν και τις διαδικασίες που το διέπουν. Για να επιβιώσουμε θα πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα.
Θα πρέπει στις τουριστικές περιοχές να δημιουργήσουμε ιατρικές υποδομές και ιατρικές ομάδες για την αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων. Επίσης και στο προσωπικό θα πρέπει να διενεργούνται τακτοί έλεγχοι όσο αναφορά τον ιό. 
Σημαντικό να δοθούν ρεαλιστικές λύσεις για τη ρευστότητα των τουριστικών επιχειρήσεων, τα δάνεια τις ασφαλιστικές εισφορές καθώς και τους εποχιακούς υπαλλήλους. Προτείνω άτοκα δάνεια από το κράτος για ενίσχυση της ρευστότητας , μείωση των ασφαλιστικών εισφορών της  τάξεως το 35% έως 45% ,πάγωμα και κούρεμα των δανείων για 1 έτος και επανεξέταση μετα το 1 έτος. Κατάργηση του φόρου διαμονής και μείωση του ΦΠΑ στο 3% για την διαμονή και στο 9% για την εστίαση. Μείωση από τους δήμους του τέλους παρεπιδημουντων από 0,5% σε 0,2% καθώς και μείωση των δημοτικών τελών της τάξεως του 50%. Μείωση του συντελεστή στα κέρδη στο 12%. Ένταξη στο ταμείο ανεργίας όλων των εποχιακών υπαλλήλων για 8 μήνες ανεξαρτήτως  αριθμού ενσήμων για το 2020 και αύξηση της τάξεως του 25% στο ταμείο ανεργίας των εποχικών υπαλλήλων. Ασφάλιση των εποχικών υπαλλήλων ανεξάρτητος αριθμού ενσήμων. Θα πρέπει να στηρίξουμε τις τουριστικές επιχειρήσεις και τους εποχιακούς υπαλλήλους για να τους κρατήσουμε ‘’ ζωντανούς’’. 
Τα άνω μέτρα είναι απαραίτητα διότι ουσιαστικά η σεζόν για 2020 είναι σχεδόν χαμένη και το 2021 είναι αχαρτογράφητο άλλα από ότι φαίνεται θα υπάρχει ακόμα το πρόβλημα. Τα μέτρα θα πρέπει να ισχύσουνε τουλάχιστον για δυο χρόνια.
Με συνέπεια και σοβαρότητα μπορούμε να ανταπεξέλθουμε αυτό που συμβαίνει στην χώρα μας συμβαίνει σε όλο τον πλανήτη ας είμαστε η πρώτη που θα δημιουργήσουμε και θα εφαρμόσουμε τα νέα δεδομένα του τουριστικού προϊόντος. Η ανάγκη το να πάει κάποιος διακοπές  θα συνεχίσει να υπάρχει απλά θα αλλάξουν τα δεδομένα και ο τρόπος. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου